Начало БЪЛГАРИЯ МФ ограничава наливането на пари във фирми без търг

МФ ограничава наливането на пари във фирми без търг

0

Печално известните „инхаус“ поръчки, при които публични средства без търгове и конкурси се изливат в близки до властта частни фирми, в бъдеще ще бъдат ограничени.

За целта Агенцията за обществени поръчки е разработила специално методическо указание по разпореждане на служебния министър на финансите Асен Василев. С него се прави опит министерствата да престанат да възлагат мащабни инфраструктурни проекти на държавни предприятия, които нямат капацитет за това. Христоматиен пример са държавните фирми „Автомагистрали“ и „Монтажи“, които заради липса на достатъчно техника и работна ръка прехвърлят изпълнението на строителните дейности без търг и прозрачност на частни фирми –  при това плащат авансово огромни суми публични средства, без да е свършена работа. 

Законът за обществените поръчки все пак допуска министерствата и държавните ведомства да разполагат с по-голяма свобода при изпълнение на възложените им обществени услуги и вместо да търсят изпълнител на пазара, да се справят със собствени сили и средства.

Според методическото указание обаче не е достатъчно едно министерство да възложи с вътрешна поръчка определена дейност на държавно предприятие или звено, които са под неговата шапка. Задължително условие е фирмата-изпълнител да има капацитет сама да извърши съответните дейности – да предостави услугата, да изпълни строителството и т. н. „Ако прехвърли осъществяването на друго лице, на практика се стига до прикрито „превъзлагане“ на обществена поръчка, т.е. до заобикаляне прилагането на ЗОП и по този начин – до ограничаване на конкуренцията“, коментират от финансовото министерство.

Друго условие е министерството-възложител да е едноличен собственик на капитала на държавното дружество, на което поръчва дейността. Т.е. то да е 100% държавно и възложителят да упражнява контрол над него, така както и над останалите му собствените звена. Това означава министерството да може да участва в управлението на дружеството, при вземането на решения, при избора на управителни органи, определянето на бизнес план, намаляване и увеличаване на капитала и т.н.

Друго условие е повече от 80% от дейността на държавната фирма-изпълнител да е в сферата на възложената с инхаус поръчката дейност. Този критерий има за цел да гарантира, че изпълнителят действа активно на свободния пазар и е в конкуренция с останалите търговци, т. е. да има достатъчно  опит.

Ако при вече сключени договори някое от разгледаните условия отпадне, възложителят трябва да прекрати договора и да възложи нова поръчка със същия предмет в едномесечен срок, се посочва в указанието.

Освен това възложителите на инхаус поръчки се задължават да публикуват обявление за тях. За поръчките със значителни стойности, със стратегическо значение или към които е налице сериозен обществен интерес, е препоръчително да се обявят предварително и намеренията за сключване на такива договори в Регистъра  на обществените поръчки.

При правителството на Бойко Борисов МРРБ, което раздаде през „Автомагистрали“ над 3 млрд. лв. за строеж и ремонт на пътища, упорито отказваше да съобщи кои частни фирми в крайна сметка получават тези пари. Едва миналата седмица служебният министър Асен Василев се сдоби с тази информация и я представи пред Обществения съвет за публичните финанси.

Предишна статияМанолова за кабинета на Слави Трифонов: Повишаването на доходите и преизчисляването на пенсиите са съществени пропуски в списъка обявен днес
Следваща статияВ 10 области у нас няма нови случаи с коронавирус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук