Начало БЪЛГАРИЯ Асен Балтов: Кацаров не действа нито прозрачно, нито законно

Асен Балтов: Кацаров не действа нито прозрачно, нито законно

0

С остри критики срещу действията на Националната здравно-осигурителна каса и служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров излезе отстраненият от поста директор на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Балтов оспори всички констатации от проверката на НЗОК за фиктивни пациенти и други нарушения в Спешния институт и обяви, че е жертва на сценарий да бъде махнат от поста на всяка цена. „„Пирогов“ няма да върне тези 1 млн. лв. на НЗОК, които се твърди, че дължи, защото ще спечели оспорването по съдебен път и дори ще спечели от лихви“, счита Балтов.

Както „Сега“ писа, проверка на НЗОК в болницата установи случаи на фиктивни пациенти, лекувани първоначално от COVID-19 и приемани повторно по други пътеки, основно чернодробни заболявания и бъбречна недостатъчно. Според НЗОК така е отчитана неизвършена дейност, гражданите са плащали за дейности, поети от касата, а изписани лекарства от аптеката не са не са били осигурени.

„Фиктивен прием не е имало, няма никакво източване на касата. Нито един от тези 802 пациенти не е фиктивен, всички са имали постковид усложнения – някои с чернодробна, други с бъбречна дисфункция и сме използвали тази пътека. Няма искани пари от пациентите за поети от касата дейности. Що се отнася до аптеката, всяка болница разполага с резерв, защото снабдяването с лекарства не може да става светкавично с изписването, а лечението се налага веднага“, коментира Асен Балтов. Той припомни и че всички болници са получавали 85% от лимитната си дейност в пандемията, независимо от реално лекуваните пациенти. Безумие е да се говори, че „Пирогов“ не е работил, изтъкна Балтов. Той уточни, че болницата ще възрази в 7-дневен срок пред НЗОК, а ако бъде издаден акт, ще го обжалва на две инстанции.

„При неприключил спор в момента служебният министър ме отстранява с аргумент за неизпълнение на служебните задължения. Това изобщо не е доказано“, коментира още бившият директор на „Пирогов“. Той е разбрал от медиите за уволнението си и в последствие е научил, че бордът на болницата и новият директор са били събрани в една стая часове наред да се коментира смяната с цел да не изтича информация.

„Всичко това е сценарий. Той започна по-рано с друг неуспешен опит да се открият нарушения в болницата от служебния министър Стойчо Кацаров. Не виждам нито прозрачност, нито законност в действията на служебния министър и НЗОК“, коментира Балтов. Той разкритикува и приетия тази седмица план за борба с пандемията от служебното правителство, като коментира, че зоните и мерките са били факт от предходния кабинет. „Нищо в този план не е ново освен добавените мерки покрай напредването на ваксинацията“, твърди Балтов.

Предишна статияХристо Иванов: Не е възможно да подкрепим нищо въпреки всичко
Следваща статияЕвропейската комисия признава, че не си е свършила работата в България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук