Начало НОВИНИ Европейският съюз представя исторически план за справяне с изменението на климата

Европейският съюз представя исторически план за справяне с изменението на климата

0

В Европейската комисия стартира в сряда основите на своята амбициозна зелена трансформация, с пакет от предложения, с които се цели да се постигне целта за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. в сравнение с 1990 година.

Тази огромна програма, която все още ще бъде предмет на преговори в Европейския парламент, постепенно ще въведе екологични изисквания за автомобилите, които ще насърчат напускането на бензинови и дизелови двигатели от 2035 г.

Планът беше представен официално от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и отговорника за екологичната политика на тази институция Йенс Тимерманс.

„Европа е първият континент, който представя цялостна зелена архитектура – имаме целта и сега представяме„ пътна карта “за нейното постигане“, каза Фон дер Лайен.

Според германския служител, програмата „съчетава намаляването на въглеродните емисии с мерки за опазване на природата и насърчаване на заетостта и социалното равенство в основата на тази зелена трансформация ”.

Стартирането на плана отваря вратите за титанична битка между Европейския парламент и страните-членки, към която се присъединяват групи за бизнес натиск и неправителствени организации в забавен процес.

В допълнение към края на двигателите с вътрешно горене, планът предлага данък върху керосина, използван като авиационно гориво за полети в рамките на блока, идея, която вече е включила алармените светлини между авиокомпаниите.

В този смисъл, представяйки плана, самият Тимерманс предупреди, че Комисията ще трябва да покаже, че „зелената трансформация на икономиката на блока ще бъде постигната„ солидарност и справедливост “.

В противен случай, предупреди той, „реакциите ще бъдат огромни“. „Нищо, което представихме днес, няма да бъде лесно. Ще бъде много трудно. Знам. Но това е нещо, което трябва да направим „, каза Тимерманс.

За френския еврозаконодател Паскал Канфин от комисията по околна среда на Европейския парламент и който ще бъде централен участник в преговорите за този проект, това е „исторически пакет“, който ще окаже влияние върху икономическия модел на индустриите и компаниите ще наложи приемането на чисти технологии.

Европейската асоциация на автомобилните производители посочи, че забраната за двигатели с вътрешно горене „не е рационално решение“.

Междувременно Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) заяви в изявление, че идеята за облагане с гориво е „контрапродуктивна с цел устойчива авиация“.

Предишна статияМеркел е на последно посещение като канцлер в САЩ
Следваща статияМанолова: Няма българин, който да не си дава сметка колко е арогантен Борисов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук