Начало НОВИНИ ЕС инициира действия срещу Унгария и Полша за нарушаване правата на лицата...

ЕС инициира действия срещу Унгария и Полша за нарушаване правата на лицата LGTBI

0

Европейската комисия (ЕК) съобщи за правни действия в четвъртък срещу Унгария и Полша за приемане на мерки, които са в нарушение на основните права на общността LGTBI и е дала на тези страни два месеца срок да отговорят на инициативата преди предприемане на делата пред Съда на Европейските общности на Европейски съюз.

„Равенството и зачитането на достойнството и правата на човека са основните ценности на Европейския съюз (…). Комисията ще използва всички инструменти, с които разполага, за да защити тези ценности ”, се казва в изявление на институцията.

По-конкретно, Брюксел изпрати официални уведомителни писма до Будапеща и Варшава , първата стъпка в процедурата срещу нарушението, която в крайна сметка може да се окаже пред Съда на Европейския съюз (СЕС).

В случая с Унгария Комисията постави под съмнение скорошното приемане на закон, който забранява или ограничава достъпа до съдържание, което насърчава „разминаването на идентичността по отношение на пола при раждане“. Тази организация посочи, че защитата на непълнолетните е законен обществен интерес, но посочи, че гореспоменатата държава „не е обяснила защо излагането на съдържание на LGTBI може да навреди на тяхното щастие“.

В случая с Полша тя реши да действа срещу бездействието на правителството срещу така наречените „зони, свободни от идеологията на LGTBI“. ЕС счита, че тези пространства, въведени през 2019 г. от общините и регионите, могат да се считат за нарушение на европейското законодателство относно недискриминацията въз основа на сексуалната ориентация .

Брюксел подчерта в изявление, че досиетата са свързани с „равенството и защитата на основните права“. След изпращането на официалните уведомителни писма, Варшава и Будапеща разполагат с два месеца за отговор. Ако не го направят, ЕК може да им изпрати становище и по-късно да отнесе случая до СЕС .

Предишна статияИТН ще обяви новите имена на бъдещия кабинет
Следваща статияДжо Байдън мисли за социалната епидемия в Куба: „Комунизмът е провалена система“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук