Начало НОВИНИ „Катастрофалните“ наводнения в Германия оставят поне 103 загинали и 1300 изчезнали

„Катастрофалните“ наводнения в Германия оставят поне 103 загинали и 1300 изчезнали

0

Поне 103 души са загинали в резултат на наводненията, причинени от опустошителните дъждове в Западна Германия и 1300 са изчезнали, според нов официален отчет на властите в засегнатите региони.

„Страхът е, че цифрата ще трябва да бъде коригирана нагоре“, каза говорител на полицията в Кобленц, град, разположен в устието на река Мосета, чиито води отиват до Рейн, един от засегнатите райони. Дъждовете загубиха сила, но ситуацията в тези периметри остава напрегната.

Броят на изчезналите е трудно да се определни с точност, тъй като според говорителка на район Арвайлер е имало колапс на мобилната телефония, така че много хора не са могли да се свържат.

Армията назначи 900 войници за помощ при спасяването и издирването на изчезнали лица във федералните провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия. Общо според МВР има 15 000 души, работещи в спасителни дейности.

Властите предупредиха гражданите, че трябва да се изтеглят от околностите на реките и да не влизат в наводнени мазета, тъй като има опасност от токов удар.

Икономическите щети от бурята все още не са оценени, но като се има предвид, че тя е засегнала пътища, железопътни линии и мостове, както и къщи и частни компании, се очаква доста висока сума.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия (NRW) Армин Лашет потвърди фатално предсказание на пресконференция, като добави, че наводненията достигат „историческо измерение“.

Данните от властите на този регион, който има около 18 милиона жители и е най-многолюден в Германия, показват, че наводненията са наводнили общо 25 общини или области . Те добавиха, че основният проблем не е Рейн или други големи реки в региона, а множеството импритоци, неспособни да поемат водните потоци.

Германският канцлер Ангела Меркел предаде своите съболезнования на жертвите и изрази, че е „шокирана от съобщенията, че има места, които са напълно под вода“.

Бурята засегна и Белгия, където единадесет души са загинали, а четирима са изчезнали, в допълнение към прекъсването на електроснабдяването и мобилността в региона Валония, според Le Soir.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук