Начало БЪЛГАРИЯ Тошко Йорданов: Ще предложим нов проект за кабинет, ако не бъде подкрепен...

Тошко Йорданов: Ще предложим нов проект за кабинет, ако не бъде подкрепен – предсрочни избори

0

„Има такъв народ” ще приеме подкрепа за кабинет от „Демократична България” или „Изправи се! Мутри вън!”. Ако не я получи, няма да предлага правителство в парламента. Това се изясни на пресконференция, в която взеха участие Тошко Йорданов и Филип Станев, както и предложения от партията за премиер Николай Василев. Главният повод за пресконференцията беше именно оттеглената номинация на Василев.

„Ще предложим нов проект за кабинет, ако не бъде подкрепен – предсрочни избори“, каза Тошко Йорданов.

Според него и Филип Станев, ако не получат подкрепата на двете протестни партии, хората на Трифонов изпадат в хипотеза да бъдат подкрепени от ГЕРБ и ДПС. „И тогава край с нас”, каза Станев.

За „Има такъв народ“ било логично да имат партньори в посоката, в която гледат – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Тошко Йорданов обясни, че са имали неформална среща с Мая Манолова за организиране на среща в Народното събрание. „Учуден съм, че за „Демократична България“ сме по-голям враг от ГЕРБ, те нищо не казват за Бойко Борисов“, посочи Йорданов.

„Ако не получим подкрепа за този кабинет от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, те имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов“, каза Йорданов.

„Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори. Ако някой иска да връща ГЕРБ на власт, да излезе и да го заяви“, допълни той.

„Имаме сериозни разминаване със служебното правителство по отношение на финансовата политика. Ще видим дали някой от сегашните министри ще влезе и в нашия кабинет. В служебния кабинет има хора на ДПС. Това е мое мнение – не ангажирам с него никого“, допълни той.

„Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие. Този кабинет няма нищо общо с НДСВ, освен мен. Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в ЕС”, заяви Николай Василев.

„През последните 2 месеца на съвместна работа имах възможност да опозная и него, и част от парламентарната група. Благодаря и на медиите за съвместната работа през последните 24 години. Благодаря и на всички, които ме подкрепиха по медиите”, каза Василев.

„Най-озадачен и разочарован съм, че получих атаки от десния сектор, защото това според мен са мои съмишленици и приятели. Затова считам това за приятелски огън. През целя си живот като публична личност от 1997 г. насам съм се определял единствено като десен реформаторски икономист и вероятно съм по-голям реформатор от много хора, които се наричат десни”, каза Василев.

„Бил съм част от Тройната коалиция, не защото съм ляв или съм от ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да се направи по онова време. Това гарантираше влизането на България в ЕС”, каза Василев.

Той спомена и някои от основите ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер – Западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода на медиите и свобода за бизнеса.

„Разработих документ от 68 страници „Модернизирай България“, каза Василев.

„Прокуратурата трябва да бъде променена, трябва да бъде извадена от съдебната власт”, каза Тошко Йорданов.

Предишна статияТома Биков: Предстоят ни трудни времена на безвремие, безпътица и нестабилност
Следваща статияАсен Василев: ИТН предложи невъзможно бюджетно уравнение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук