Начало НОВИНИ Турция намира масов гроб в Сирия, обвинява кюрдското опълчение, подкрепяно от САЩ

Турция намира масов гроб в Сирия, обвинява кюрдското опълчение, подкрепяно от САЩ

0

Миналата сряда вечерта турското министерство на отбраната посочи, че в територията на Африн са били открити 35 тела, увити в торбички от чували, контролирани в миналото от милицията на кюрдските народни защитни единици (YPG) , която Анкара изгони през 2018 г. в голяма военна операция. Турското министерство обвини YPG за това „военно престъпление“.

Този четвъртък, 15 юли, губернаторът на турската провинция Хатай, граничеща със Сирия, каза, че броят на намерените тела достигна 61.

„Разследването продължава и вярвам, че този брой ще се увеличи“, заяви губернаторът Рахми Доган , цитиран от официалната агенция Анадолу.

Доган каза, че откритите тела са на цивилни, екзекутирани от YPG, дни преди началото на турската офанзива в Африн през 2018 г., въпреки че не може да обоснове подобно обвинение. 

YPG отхвърля тези обвинения и обвинява за тези престъпления Турция и групи от сирийски бойци, подкрепени от Анкара, за извършване на зверствата.

Това кюрдско опълчение има подкрепата на няколко западни държави, включително САЩ и Франция , и беше в челните редици в борбата срещу джихадистката група „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия.

През последните години бяха открити няколко масови гроба в Сирия, страна, разкъсана от гражданска война от 2011 г..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук