Начало БЪЛГАРИЯ Асен Василев: ИТН предложи невъзможно бюджетно уравнение

Асен Василев: ИТН предложи невъзможно бюджетно уравнение

0

Обявените намерения от оттегления кандидат за премиер на партия „Има такъв народ“ Николай Василев в областта на финансовата политика за мен са неизпълними. Не виждам как може да намалим данъците, да увеличим разходите и да излезем на нулев дефицит. Аз също мога да обещая всичко, но няма как да го изпълня“. 

Това коментира пред Нова тв служебният министър на финансите Асен Василев по повод вчерашната пресконференция на ИТН и закъснелите разяснения около намеренията на оттегления кандидат за премиер Николай Василев. Василев се обяви за намаляване на данъци (1 % спад на корпоративен и подоходен данък и 2% намаление на ДДС), за увеличение на пенсиите с 35% и в същото време за силно затягане на разходите и излизане на нулев дефицит. 

Още вчера стана ясно, че намерението за излизане на нулево салдо още през 2022 година е било основната разделителна линия между намеренията на Николай Василев и вижданията на служебния министър на финансите. Служебният министър е на мнение, че за нулев дефицит и балансиран бюджет може да се говори едва през 2024 година. Виждането на Николай Василев се разминава и с предизборната програма на самата ИТН. В нея се говори за поетапно намаляване на дефицита до 1% от БВП в рамките на цял един мандат. 

Партия „Има такъв народ“ първа наруши джентълменското споразумение да не се говори за проведените консултации с министри от служебния кабинет, като обяви, че такива е имало с трима министри, коментира още Василев. След това заявление тримата служебни министри – на икономиката, образованието и финансите, са получили конкретни въпроси за причините да откажат и това е предупределило поведението им, обясни Василев. Той отново изтъкна, че основният приоритет трябва да бъде спирането на мръсните пари в държавата и министерство на финансите работи в тази посока по линия на промени в нормативната уредба за обществените поръчки, както и чрез дейността на приходните агенции – НАП и митниците. 

РЕВИЗИЯ

Текат допълнителни проверки за дейността на „ЛУКойл Нефтохим Бургас“ по линия на така нареченото трансферно ценообразуване, като в проверкте са ангажирани финансови органи от Холандия и Франция, коментира в петък за интервю пред „Дневник“ финансовият министър Асен Василев. Той уточни, че ревизията обхващат дълъг период, обхваща бенчмаркинг с чужди рафинерии и продукти, както и свързани лица, търгували на други територии. „Проверява се какви практики са ползвали те, така че резултатите не могат да се чакат бързо“, коментира Василев. Той припоми и резултатите от проведени ревизии за периода 2009-2014 годин в рафинерията, които доведоха до много сериозно корегиране на финасовия й резултат. Във финансовия си отчет за 2020 г. „ЛУКойл Нефтохим Бургас“ за пръв път публично признава, че след ревизиите данъчните резултати на дружеството се увеличават с 520 млн. лв. Със сумата ще се намали отчетената през годините данъчна загуба от компанията. Фирмата декларарира и че от 1 януари започва да работи на нов приницип – на „ишлеме“ с „ЛУкойл Бенелукс“, като новият подход ще гарантира всяка година финансов положителен резултат. Като данъчни постъпления това ще се види обаче чак през 2022 г. 

Предишна статияТошко Йорданов: Ще предложим нов проект за кабинет, ако не бъде подкрепен – предсрочни избори
Следваща статияМобилни екипи ще ваксинират срещу COVID-19 през уикенда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук