Начало БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов: Гешев тенденциозно е придобивал информация чрез СРС-та

Янаки Стоилов: Гешев тенденциозно е придобивал информация чрез СРС-та

0

Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред БНТ във връзка със сигнала до ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Подадох сега сигнала за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, защото го получих преди дни, в средата на седмицата, заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов . Така Стоилов обясни защо няколко дни преди изтичането на мандата на служебното правителство е подал във Висшия съдебен съвет предложението.

Сигналът на Рашков е писмо от 10 страници и 100 страници с медийни публикации и читателски коментари.

„Не съм се опитвал да редактирам или препредавам мотивите на вътрешния министър, а ги резюмирах. Изправени сме пред една преценка на основание на Конституцията. В сигнала има твърдения за извършване на престъпления по НК за недопустимо разгласяване на информация, придобита със СРС, и тенденциозно използване на такава, за злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетели, за уронване престижа на съдебната власт“, обясни Стоилов.

Той допълни още: „Не смятам, че шансовете ВСС да се произнесе положително са големи, но това поставя на голямо изпитание членовете на съвета да покажат дали са еманципирани“.

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт може да стане само чрез Велико Народно събрание, смята правосъдният министър.

Янаки Стоилов обвини Гешев за тенденциозно добиване на информация със специални разузнавателни средства. Няма идеален момент за тази тема, но ако е имало други хора заемащи неговата позиция или хора в самия ВСС, те можели да поставят въпроса. Аз съм човек, който представлява гражданите или значителна част от гражданите, за да постави това искане, категоричен бе правосъдният министър.

Съдебната власт е относително изолирана и се занимава с по-тясно фиксиран кръг от правомощия, посочи Янаки Стоилов. В рамките на самото правителство отделните министри в случая аз като министър на правосъдието и министъра на вътрешните работи – не сме в йерархични отношения и не съм посредник, увери Стоилов.

Предишна статияМобилни екипи ще ваксинират срещу COVID-19 през уикенда
Следваща статияРумяна Ченалова: Тримата големи в съдебната власт могат лесно да се отстранят с бързи законови промени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук