Начало НОВИНИ Хаити: ООН и няколко държави обръщат гръб на Клод Джоузеф

Хаити: ООН и няколко държави обръщат гръб на Клод Джоузеф

0

Клод Йосиф е бил начело на правителството на Хаити в продължение на десет дни, след като военизирана команда уби президента Жовенел Моис. Въпреки това, временно президентството му, трябва да се изправи пред липсата на признание от международни организации.

Представителите в Хаити на ООН, Организацията на американските държави (OAS) и Европейския съюз и група от шестима посланици, включително САЩ,те изразиха подкрепата си за Ариел Хенри като министър-председател в изявление.

Въпреки че първоначално ООН и САЩ признаха Джоузеф за временен президент до новите избори , те смениха позицията си, защото два дни преди покушението Моис подписал указ, в който Хенри е назначен за министър-председател на правителството на карибската държава, но той не беше инвестиран, така че Джоузеф пое командването с подкрепата на полицията и армията.

В основната група , група, съставена от посланиците на САЩ, Франция, Испания, Бразилия, Германия, Канада, ЕС, както и представители на ООН и Организацията на американските държави, призоваха за държавен консенсус и насърчиха Хенри да продължи с „мисията, която му е поверена – да сформира такова правителство“.

След смъртта на Моис трима политици се борят за власт: Клод Джоузеф, Ариел Хенри и, в допълнение, президентът на Сената Джоузеф Ламбърт, въпреки че никой от тях няма пълна легитимност, според хаитянския правен ред, да ръководи страната .

Предишна статияАдв. Росен Рашков: Статуквото във ВСС просто няма полезен ход
Следваща статияБойко Рашков: Целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук