Начало БЪЛГАРИЯ Политолог обяви Радев за палач на БСП, а кабинета – генериращ корупция

Политолог обяви Радев за палач на БСП, а кабинета – генериращ корупция

0

Изключително остри думи срещу президента Румен Радев и служебния кабинет отправи тази сутрин пред БНТ политологът Калоян Методиев. Той няколко пъти каза, че държавният глава е забил нож в тялото на БСП, а че министрите му творят единствено скандали. Методиев е много близък до лидера на БСП Корнелия Нинова, а до преди около година бе началник на кабинета на самия Радев.

Политологът допусна наесен да се гласува трети път на парламентарен вот, като изборите съвпаднат с президентските. „Не изключвам договорки за удължаване на живота на служебния кабинет“, заяви той. И каза, че още преди 4 април президентът заявил подкрепа за новите формации: „Заби нож в гърба на останалите партии и взе страна по отношение на изборния процес“. После се прехвърли върху служебния кабинет – след като бил създаден от военни, за които 40 години „основният глагол е превземи, унищожи, убий…“, това нямало как да не се прехвърли и в политиката. Правителството влизало от скандал в скандал: на Велислав Минеков с БНТ, Стойчо Кацаров – с лекарите от „Пирогов“, Бойко Рашков употребил израза „бивши хора“, Кирил Петков бил готов да даде 34 млн. евро на фирма без конкурс, която да произвежда автомобили на фалирал стартъп в Германия; Румен Спецов оглавил НАП, макар „на запад за убийство дават по-малко години от такава мащабна данъчна машинация“. „Това служебно правителство генерира скандали и конфликт с корупционен привкус“, каза още Методиев. Дори с изборите не се справило то, защото „нещо не бе наред с машините“, а и гласове на ДПС отишли при други партии (вчера ГЕРБ оповестиха, че Движението е преливало вот на ИТН – б.а.).

Опитите за отстраняване на Иван Гешев, според Методиев, са търсене на популизъм от страна служебният кабинет и Радев. Просто нямало как чисто процедурно да бъде махнат главния прокурор.

Според политолога лидерски проблем в БСП няма, защото 4 години Нинова удържала жестоки удари в гърба и фронтално, не но се огънала. Вътрешнопатийната опозиция била „щедро подкрепена“ не от кого да е, а пак от президентската институция – чрез постове в служебната власт и т.н. Методиев припомни и как вицепремиерът Рашков присъства на закриването на кампанията на „Изправи се! Мутри вън!“. Според Методиев Нинова е била първият политик, изкарал хората на протест срещу ГЕРБ. Това станало преди европейските избори през 2019 г., но Радев отвърнал „Прибирайте се!“. „Заби нож в гърба на левицата още тогава. И започна това движение за постоянно отслабване и сриване по странични канали на партията“, заяви Методиев.

Предишна статияАдвокатурата: Бюрото по защита на Гешев е паравоенен орган
Следваща статияНПО откри дефекти по току-що ремонтирания участък от АМ Тракия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук