Начало БЪЛГАРИЯ Празнуваме Илинден

Празнуваме Илинден

0
На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк – Илия. Това е най-големият летен празник, а денят носи със себе си и страшни поверия. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден.

Свети Илия е пророк и скитник-аскет, живял по времето на израелския цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Той предрича на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина. Едва тогава Господ се смилява и изпраща своя пророк да извести края на бедствието.

Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Огорчен, но несломен, той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля сред хората и да ги поучава.

Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота.

Предишна статияСАЩ и Германия са се договорили за „Северен поток -2“
Следваща статияХристо Иванов: Не става дума за порции и назначения, а за програми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук