Начало НОВИНИ Флорида: докладвани са повече от 1200 тона риби, убити от токсичен червен...

Флорида: докладвани са повече от 1200 тона риби, убити от токсичен червен прилив

0

Токсичните водорасли, известни като червен прилив, предизвикаха през последните дни на брега на Мексиканския залив на Флорида (САЩ) нова смъртност на морската фауна, която включва емблематичния ламантин на държавата и поддържа присъствието си високо в пет окръга, докладва Комисията за опазване на рибите и фауната (FWC) тази сряда, 21 юли.

Местните медии съобщават за над 1200 тона мъртва риба; губернаторът на Флорида Рон Де Сантис, който посети засегнатата област, подчерта, че ситуацията се подобрява.

Републиканецът отказа да обяви извънредно положение, както бе поискано миналата седмица от правителството на град Санкт Петербург, в окръг Пинелас, като отбеляза, че има налични ресурси за тези непредвидени ситуации.

Де Сантис подчерта, че извънредното положение ще засегне бизнеса, като създаде впечатлението, че цяла Флорида е в беда. 

Демократичният конгресмен Чарли Христо обаче коментира, че Де Сантис пропуска тест за COVID-19, тъй като не може да помирише „гнила риба и червен прилив“ и че са необходими ресурси и обявяване на извънредно положение.

В този смисъл морският аквариум Клиъруотър, също в окръг Пинелас, се стреми да създаде център за рехабилитация на ламантин, предвиждащ големия брой на тези засегнати морски бозайници, които тази година умряха в тревожен брой поради липса на храна, причинена от червения прилив и други водорасли, наред с други фактори.

Според FWC от януари до миналия четвъртък са умрели 866 ламантини, цифра, която надхвърля рекорда за 2018 г., когато през тази година са умрели 824 екземпляра от този вид от Флорида.

Агенцията за околната среда обяви тази сряда на 21, че тази седмица е открила микроорганизма Karenia brevis (причината за червения прилив) на брега на залива Флорида тази седмица, в концентрации до над „100 000 клетки на литър“ в графствата Pinellas , Хилсбъро, Сарасота, Паско и Манати.

Агенцията посочи, че този неврологичен токсин, който атакува нервната система на хората и тази на животните, тази седмица е причинила смъртта на риби в пет окръга, както и дихателни раздразнения.

Освен това, тропически бури, като Елза, която удари в началото на юли, могат да повлияят на червени приливи и отливи, като движение на океанска вода, в съответствие с Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) .

В този смисъл Де Сантис каза, че тропическата буря Елза е изтласкала някои от цъфтежите на водорасли по крайбрежието на Флорида към залива Тампа, на западния бряг на Флорида.

Предишна статияБишият шеф на ДАНС: Не съм бил в един автомобил с убитото животно
Следваща статияМанолова: Няма да подкрепим управление с ГЕРБ и ДПС и не преговаряме с тях

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук