Начало НОВИНИ Ангела Меркел даде последната си федерална пресконференция

Ангела Меркел даде последната си федерална пресконференция

0

Ангела Меркел направи последната си поява в ролята на канцлер на Германия на лятната федерална пресконференция – традиция, организирана от Профсъюза на берлинските журналисти. Много от въпросите се фокусираха върху 16-годишната й работа, съобщава “Дойче веле“, предава БГНЕС.

Канцлерът бе попитана къде ще бъде на 26 септември в 18:00 ч., вечерта, когато ще се проведат федералните избори. След малко колебание тя каза: „Още не съм мислила за това. Но ще имам някаква връзка със скъпата за мен партия“.

По време встъпителното си слово Меркел обърна внимание на две теми: щетите от наводненията в Германия и пандемията. Тя говори за „ужасната разруха“, причинена от наводненията, споменавайки 170-те души, които са загинали до момента. През последните дни канцлерът посети два пъти кризисния регион. “Ще е необходимо постоянство, за да се възстановят щетите“, каза тя.

Относно пандемията от Covid-19 тя каза, че „колкото повече са ваксинираните, толкова по-свободни ще бъдем отново“. 

След встъпителното слово в продължение на 80 минути тя отговаряше по въпроси по различни теми. Обсъдено бе и по-нататъшното развитие на газопровода „Северен поток-2″ в Балтийско море, ситуацията в Афганистан, конфликтът в Кипър и скандалът с подслушването със софтуера “Пегас“ и климатичните промени.

Меркел почти не спомена други германски политици по име. Единственият, когото спомена, е Армин Лашет, председател на ХДС и неин потенциален наследник като канцлер. Меркел отхвърли обвинението, че Лашет, който е и премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която бе силно засегната от наводненията, се отнася пренебрежително към опазването на климата.  Меркел спомена Конференцията на ООН за изменението на климата COP26 в Глазгоу в началото на ноември, на която трябва да се постигне напредък. Новото правителство на Германия ще трябва да се справи с това след изборите за Бундестаг, подчерта канцлерът.

Меркел също обърна внимание на значението на сътрудничеството в обществото, на изграждането на политически мостове, които в момента липсват и изрази своите притеснения по тази тема. Компромисите са “съставна част от всяка демокрация“, бяха думите ѝ. В същия дух тя каза, че е важно да не се смесват факти с емоции: “Фактите са си факти и на тях трябва да се обърне внимание“.

Накарая Меркел простичко завърши: „Бих искала да благодаря. За мен беше удоволствие“.

А след малко повече от два месеца германците ще изберат следващия парламент – а заедно с него и следващия канцлер. 

Предишна статияБюрото за СРС: Поне двама от протестите са подслушвани неправомерно
Следваща статияМая Манолова: Няма да подкрепим правителство, в което се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук