Начало НОВИНИ Италия ще изисква сертификат за ваксинация за влизане в барове, ресторанти и...

Италия ще изисква сертификат за ваксинация за влизане в барове, ресторанти и концерти

0

От 5 август в Италия ще бъде задължително да се покаже здравнен сертификат за коронавирус, преди да се седне на маса в бар или ресторант, наред с други места за забавление, обяви италианското правителство този четвъртък, 22 юли.

Министерският съвет одобри постановление, в което извънредното положение също се удължава за още пет месеца, до 31 декември, на фона на нарастването на инфекциите.

„Искаме да предотвратим нарастване на инфекциите, водещо до ново затваряне, а инструментът, който имаме, е ваксината. Поради тази причина посланието е да се ваксинирате, ваксинирайте се, ваксинирайте се”, обобщи министърът на здравеопазването Роберто Сперанца на пресконференция.

Текстът предвижда задължението на „зеления сертификат“ – който показва ваксинация, прекаран вирус или отрицателен тест – да бъде за зоните на закрито, на места като кина, барове, ресторанти, театри, музеи, стадиони и концерти. Сертификатът няма да е необходим за консумация в барове на открито или на терасите.

Премиерът Марио Драги заяви от своя страна, че по този начин „италианците могат да продължат да се забавляват с гаранцията, че са сред хора, които не са заразни“ и защити постановлението като „мярка, която дава спокойствие“.

„Приканвам всички италианци да се ваксинират незабавно, те трябва да защитят себе си и семействата си“, насърчи премиерът след преглед на ползите от ваксината за икономиката и обществото, като се има предвид, че броят на смъртните случаи е минимален.

Обаче одобрението на този указ, който трябва да премине през Парламента, раздели партньорите от коалицията му между онези, които подкрепят разширяването на използването на сертификата, обикновено левите сили, и онези, които искаха да го използват колкото е възможно по-малко, като крайнодясната Лига.

Удостоверението няма да бъде поискано в обществения транспорт.

Кампанията за ваксинация напредва в Италия и 28,7 милиона души вече са изпълнили програмата.

Министър Сперанца каза, че през последните седмици здравният сертификат вече е изтеглен на телефона или отпечатан на хартия от повече от 40 милиона италианци, които вече са получили поне една доза от ваксината.

Лигата заяви, че е „удовлетворена“ от този указ, тъй като не задължава работниците и студентите да бъдат ваксинирани.

Предишна статияНасилието срещу журналисти в Мексико се засилва: двама са убити за по-малко от седмица
Следваща статияРадев към „Изправи се БГ! Ние идваме!”: Разчитам, че ще се отнесете с отговорност към предстоящите срещи в НС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук