Начало НОВИНИ САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

0

едералната авиационна агенция на САЩ внесе уточнение в определението за астронавт. Към него вече е добавено изискването въпросният човек да е част от управляващ екипаж на космически кораб или да има принос в сигурността на полетите. 

Това е първата промяна в дефиницията за астронавт от началото на програмата на Федералната авиационна агенция в подкрепа на комерсиалните полети през 2004 г.

Оказва се, че новите изисквания са поставени в деня на първия полет на милиардера Джеф Безос до ръба на космоса. Това стана на 20 юли, когато най-богатият мъж на планетата, брат му – Марк, 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия полетяха до границата на космока – на 80 км над земната повърхност. След продължилия едва 10:22 мин. полет всички бяха титуловани астронавти, като г-жа Фънк бе определена за най-възрастния астронавт, а Дамен – като човека, подобрил рекорда на Герман Титов за най-млад човек в Космоса.

Най-богатият мъж на планетата – собственикът на “Амазон” Джеф Безос полетя днес в Космоса. Заедно с Джеф в космоса бяха брат му – Марк, 82-годишната Уоли Фънк, която се превърна в най-възрастната

Всъщност, според новото определение участващите в частни полети трябва да достигнат въпросната граница от 80 км над Земята, но и по време на полета да извършат дейности, които имат значение за обществената сигурност или за сигурността на пилотираните полети.

Първото условие бе изпълнено както от Безос, така и от неговия пряк конкурент и също милиардер Ричард Брансън.

Последният и петима негови спътници на 11 юли достигнаха до 86 км височина с кораба Vіrgіn Gаlасtіс нaд пycтинятa в Hю Meĸcиĸo. Корабът бе изведен нагоре cъc cпeциaлнo пpoeĸтиpaн caмoлeт.

Ричард Брансън излетя в Космоса, с което изпревари с девет дни Джеф Безос, който планира да предприеме суборбитален полет на 20 юли със своята компания Blue Origin. Полетът бе планиран за 16,30 ч.

Именно второто условия ще стане причина и Безос, и Брансън, и техните спътници да не бъдат признати за астронавти от Федералната авиационна агенция на САЩ. Най-точното определение за тях е космически туристи.

Предишна статияCOVID-19: 135 са новите случаи за последното денонощие
Следваща статияМанолова на консултациите с ИТН: Не е страшно да има правителство на малцинството

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук