Начало НОВИНИ Здравният министър: Ваксинацията трябва да остане доброволна

Здравният министър: Ваксинацията трябва да остане доброволна

0

„Ваксинацията за ковид е доброволна и трябва да остане доброволна. Искам хората да направят своя избор с разума си, като преценят внимателно ползите и негативите от това.“ Така служебният министър по здравеопазването Стойчо Кацаров коментира пред БНР дебата дали имунизацията срещу COVID-19 трябва да стане задължителна.

Кацаров посочи, че в нашата страна досега са направени близо 2 милиона ваксинации, и няма нито един регистриран смъртен случай като последица от това. „Рискът да починеш от ковид е може би хилядократно по-голям, отколкото да починеш от ваксинация … Аргументите в полза на ваксинацията са безспорни. Много ми се иска нашите сънародници да осъзнаят това и да го осмислят“, отбеляза той.

Нападките на бившия премиер Бойко Борисов и неговия здравен министър Костадин Ангелов, че служебният кабинет е спрял процеса на ваксинация, Кацаров коментира така: „Те са политици и от тях се очаква да говорят по този начин, за да оправдаят себе си.“ Той изтъкна, че България е била последна по темпове на ваксинация в ЕС и по време на бившите управляващи от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Като голям минус за нашата страна здравният министър отчете, че не беше проведена информационно-образователна кампания, за да се разяснят ползите. „Тази празнина се запълни от слухове и мистика … Като се допусне да се създадат такива нагласи, става много трудно да бъдат преодоляни“, посочи Кацаров.

Той определи като спокойна ситуацията с разпространението на коронавируса, но предпазливо допълни, че рискът от нова вълна през есента не е малък. Като мерки за подготовка той отчете обновеният план срещу епидемията, отделените средства за ремонт на ковид отделенията по болниците и стартиралите процедури по запасяване с лекарства. В същото време сподели: „Не съм спокоен за резултатите от следваща ковид вълна заради лошото състояние на здравната система.“ Последното според него е сред двете основни причини за високата смъртност по време на здравната криза – като другата причина е лошото управление на кризата.

Към здравна реформа

Затова Кацаров подчерта необходимостта да започне здравна реформа. На първо място, по думите му, здравната каса и лекарският съюз трябва да се споразумеят да се прехвърлят повече отговорности и пари на извънболничната помощ. За въвеждането на т.нар. диагностично-свързани групи трябва да се мисли, но това е процес, който ще отнеме години, смята здравният министър.

Той отново наблегна на необходимостта да се премахне монополът на здравната каса. „Един от механизмите пациентът да отиде в центъра на здравната система е да му дадем да избере къде да отиват парите му“, вярва Кацаров.

Според здравния министър проблемите в Пирогов, Александровска болница и правителствена болница, с които той аргументира смяната на управителите им, са илюстрация за тежкото състояние на здравната система като цяло. За протестите, организирани от медиците на Пирогов, Кацаров посочи, че срещата му с тях е показала, че нямат съществени различия по отношение на проблемите на здравеопазването и на болницата в частност. 

Предишна статияМанолова на консултациите с ИТН: Не е страшно да има правителство на малцинството
Следваща статияИ одитът на Александровска болница освети странни договори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук