Начало НОВИНИ Велислав Величков: С този състав няма никакъв смисъл да се избира главен...

Велислав Величков: С този състав няма никакъв смисъл да се избира главен прокурор, защото ще получим същия резултат

0

„Обнадеждаващо е, че съдебната реформа е тема номер едно сред приоритетите на 46-ото Народно събрание. От 20 години се поставя въпросът за реформа в правосъдието, а нито един парламент не е започвал с този приоритет“. Това заяви пред БНР адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

„Сред партиите в Народното събрание има намерение да се промени начинът на избор на главния прокурор, да се ограничат правомощията му, да се въведе парламентарен контрол и отчетност на главния прокурор, както и да има други основания за освобождаването му, освен изрично посочените“, каза юристът.

Той подчерта, че въпросът за правомощията, статута и отговорността на главния прокурор ще опре до необходимост от промени в Конституцията:

„Той не може да бъде решен само с промени в Закона за съдебната власт. Затова е много важно разговорите, които започват между парламентарните партии, да включват и необходимите конституционни промени, за да не станат поредните промени в Закона за съдебната власт, които няма да родят никаква промяна. … Промените в Закона за съдебната власт най-напред трябва да решат проблема с ВСС, защото с тази структура и с този състав, в който половината му избираем състав се избира по тайни и неясни уговорки от партиите в парламента, и законодателната власт грубо се е намесила в независимостта на съдебната власт, имайки управляваща, а не контролна функция, балансираща ВСС. С този състав няма никакъв смисъл да се избира главен прокурор, защото ще получим същия резултат. Необходима е нова структура на ВСС и нов негов състав тогава да се премине по нови правила и критерии към избор на нов главен прокурор“.

Източник: БНР

Предишна статияСАЩ планират отново да поискат ваксинираните да носят маска
Следваща статияМанолова: Ще настояваме преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите да започнат от 1 октомври

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук