Начало НОВИНИ За хиляди европейци ваксините вече са неизбежни

За хиляди европейци ваксините вече са неизбежни

0

Докато България остава бяло петно на ваксинационната карта на Европа, за хиляди европейци ваксините вече са практически задължителни. Все повече правителства прибягват до крайни мерки в последните седмици на лятото, за да надбягат делта варианта на коронавируса с усилено темпо на ваксинация. В някои държави ваксинацията е задължителна за определени съсловия, в други ковид паспортите стават незаобиколимо препятствие пред ежедневни дейности.

Навсякъде подобни мерки се посрещат с многолюдни протести, но от другата страна на спора се трупат данни, че този подход дава резултат. В седмицата след като президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че в ресторант ще се влиза само с ковид паспорт, рекордните 3.7 млн. французи си записаха час за ваксинация. А и независимо от бунтовете, ЕС постигна над 50% напълно ваксинирано население над 18-годишна възраст, така че привилегиите за ваксинирани идват в реда на нещата.

Ваксинацията – задължителна

Една от причините за започналите в Гърция протести е въведената задължителна ваксинация за медицинския персонал и работещите в старческите домове. Тя беше обявена преди две седмици. Неваксинираните служители на старчески домове няма да бъдат допускани на работните си места от 16 август, а медиците имат срок до септември да се ваксинират. Ваксините все още не са задължителни за учителите, но те са призовани да се ваксинират до началото на учебната година. Това е само началото – в края на миналата седмица правителството прокара спорна промяна, с която делегира права на здравния министър да въвежда задължителна имунизация за още съсловия. „Няма да затваряме отново цялата държава заради едно неваксинирано малцинство“, обяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Гърция не е първата с такава мярка и едва ли ще е последната. Този почин бе първо възприет от Италия, която още през април въведе задължителни ваксини за медицинските работници. Тези, които откажат ваксинация, имат избор да бъдат преместени на място, където не рискуват да разпространят вируса или да бъдат отстранени в неплатен отпуск за цяла година.

Франция също въвежда задължителна ваксинация за някои съсловия и хора, които работят с уязвими групи. Здравните работници имат срок до 15 септември да се ваксинират. В противен случай няма да бъдат допускани на работа и няма да получат заплата. С началото на учебната година през септември започва ваксинационна кампания в училищата. „Ваксинацията е въпрос на лична отговорност, но също и въпрос на нашата свобода“, коментира при обявяването на мерките президентът Еманюел Макрон.

Преди десетина дни Унгария също обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал. „Не сме привърженици на принудата, но ще направим изключение за една област – здравните работници“, обяви премиерът Виктор Орбан.

От октомври всеки, който работи в старчески дом във Великобритания, трябва да е ваксиниран. Същото важи и за приходящите служители в тези домове, които са особено слабо звено в противоепидемичните мерки. В момента на Острова все още текат спорове с представителните организации на тези служители, тъй като и без тази мярка секторът страда от глад за кадри. Води се дискусия и за задължителна ваксинация на медицинския персонал, въпреки че и в двата сектора делът на ваксинираните е висок – при служителите в старческите домове например е 78%.

С ковид паспорт до магазина

Втората насока на новите мерки е превръщането на ковид сертификата в ковид паспорт. В редица страни човек вече трябва да има тест или ваксина, за да влезе в ресторант, търговски център, бар или масова проява като концерт. Засега отрицателният тест все още е алтернатива на ваксината, макар че не е въпрос с повишена трудност колко хора и докога ще издържат да тичат до лабораторията всеки път, когато искат да излязат на ресторант или да влязат в мол.

Тук Великобритания е една стъпка напред – от края на септември, когато всички пълнолетни граждани би следвало да са получили възможност да се ваксинират, страната ще изисква завършен курс на ваксинация при посещение на места с голямо струпване на хора, като нощните клубове например. Решението на премиера Борис Джонсън предизвика голям ропот, тъй като съвпадна във времето с вдигането на всички ограничения и отварянето на нощните клубове за пръв път от 16 месеца. В случая негативният тест няма да важи.

Мерките във Франция не са по-леки, макар и да предвиждат все още възможност ваксината да се замени с отрицателен тест. Звучи невероятно, че точно Франция ще предприеме такива стъпки, но от следващия месец страната ще изисква здравен пропуск за влизане в барове, ресторанти, кафенета и търговски центрове. Такъв пропуск вече се иска при посещение в музеи, туристически забележителности и културни институти и свари куп туристи неподготвени – редица телевизии показаха репортажи от опашки за тестове пред Айфеловата кула.

Здравният пропуск включва обичайните три възможности – ваксинация, отрицателен тест или доказателство за прекаран COVID-19, но за да насърчи ваксинацията френското правителство прави тестовете платени (досега те бяха безплатни). Късно в събота Сенатът одобри предложенията на кабинета, но направи някои ревизии – т.нар. passe sanitaire да не важи за откритите тераси на ресторантите и кафенетата, да не се прилага към малолетните и да влезе в сила от септември, а не от следващия месец. Предстои да видим как ще гласува Националното събрание (долната камара на парламента).

По съседски е известно, че такива мерки бяха въведени и в Гърция и Кипър. В Гърция правителството даде право на избор между места само за ваксинирани и места със смесен достъп. В първите от 15 юли допускат само хора с ваксина или с доказано преболедуване, но пък ограниченията в капацитета са по-леки. При втория вариант може да се влезе и с отрицателен тест, но пък ограниченията за запълване на местата са по-строги. Повечето ресторанти, барове, кина, театри и пр. избраха все пак смесения подход.

В Кипър от миналата седмица се иска ковид сертификат дори за пазаруване в супермаркет – клиентите трябва да са ваксинирани или да имат отрицателен тест. Дo 31 юли ĸopoнaвиpycният „Бeзoпaceн пpoпycĸ“ (ЅаfеРаѕѕ) e зaдължитeлeн зa вcичĸи мecтa нa oтĸpитo и зaĸpитo, ĸъдeтo cъглacнo здpaвнитe пpoтoĸoли мoгaт дa ce cъбepaт пoвeчe oт 20 дyши. Cepтифиĸaтът yдocтoвepявa вaĸcиниpaнe, пpeбoлeдyвaнe или 72-чacoв тecт. Българи, летували там след въвеждането на правилата, разказват, че ресторантьорите винаги питат за сертификат, но рядко го проверяват.

Последната страна, обявила подобни мерки, е Италия. От 6 август страната иска ковид сертификат, който там се нарича зелен пропуск, за посещение на басейни, фитнеси, спортни прояви, концерти, панаири, културни институции като музеи, кина и театри. Нощните клубове остават затворени, а баровете и ресторантите също ще изискват на входа сертификат. Зеленият пропуск трябва да включва минимум една доза ваксина, преболедуване или отрицателен тест от последните 24 часа. Той вече се изисква за посещение на сватба или старчески домове.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

България е на последно място по ваксинация в ЕС, без шанс да навакса тази незавидна позиция в последните свободни седмици преди началото на новото влошаване. У нас ваксинирани с две дози са 16.7% от пълнолетното население, докато в ЕС този дял е 53.6%. Възрастното ни население е също най-неваксинираното. За сметка на това у нас няма дори и опит за дебат има ли нужда от задължителна ваксинация за съсловията, които контактуват с най-уязвимите групи. Единственият, който повдига този въпрос, е главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но служебният здравен министър е убеден, че ваксините трябва да бъдат доброволни.

Предишна статияМая Манолова ще се срещне с граждани в Кюстендил
Следваща статияПрезидентът Румен Радев заминава за Залцбург

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук