Начало НОВИНИ Ватикански кардинал е съден по дело за измама на стойност 350 милиона...

Ватикански кардинал е съден по дело за измама на стойност 350 милиона евро

0

Римско-католически кардинал, който някога е бил близък съюзник на папа Франциск, ще бъде съден във Ватикана, обвинен в злоупотреба с църковни средства в разрушително лондонско предприятие за имоти.

73-годишният кардинал Анджело Бечиу е най-старшият духовник в съвремието, изправен пред съда за предполагаеми финансови престъпления.

Той е обвинен в това, че е похарчил 350 милиона евро  църковни пари за неуспешна сделка за закупуване на имот в Челси, който е претърпял огромни загуби.

Девет други обвиняеми също са обвинени в обвинения, включително изнудване, присвояване и злоупотреба с длъжност.

Кардинал Бечиу беше уволнен от папата през септември, когато се появиха съобщения за финансови престъпления.

Двугодишно разследване разкри как Ватиканът е загубил милиони евро, включително дарения от поклонници, след като е купил престижен бивш склад на Harrods в Sloane Avenue, Челси, през 2014 г. Кардиналът по-рано отговаряше за даренията в секретариата, който обслужва ватиканските фондове.

Обвиненията срещу него включват предполагаемо насочване на пари към бизнеси, управлявани от братята му в родната му Сардиния.

Очаква се процесът да продължи с месеци. Двете изслушвания тази седмица – по технически въпроси – вероятно ще бъдат отложени до октомври. Деветте други обвиняеми включват:

  • Швейцарският адвокат Рене Брюлхарт , който преди това оглавяваше органа за финансово регулиране на Ватикана, бившия орган за финансова информация, и бившия му заместник Томасо ди Руца
  • Монсеньор Мауро Карлино, който беше частен секретар на кардинал Бечиу
  • Енрико Красо, бивш инвестиционен мениджър на Ватикана
  • Сесилия Мароня, обвинена в закупуване на луксозни стоки със средства, упълномощени от кардинала за ватиканската разузнавателна работа, включително усилия за освобождаване на духовенство, държано като заложник в различни страни.
    Обвиняемите отричат ​​неправомерни действия. Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат изправени пред затвор или глоби, или и двете.

Прокурорите твърдят, че лондонският брокер Джанлуиджи Торзи е измамил Ватикана, докато е използвал парите му за закупуване на акции в сградата на Челси, която трябва да бъде превърната в луксозни апартаменти. Торзи казва, че твърденията се основават на недоразумение. Италия се опитва да го екстрадира от Великобритания.

Новият финансов шеф на Ватикана Хуан Антонио Гереро заяви, че сега Ватикан полага безпрецедентни усилия да бъде прозрачен по отношение на финансовите си дела.

На 24 юли Ватиканът за първи път публикува подробности за своя инвестиционен портфейл: 4051 имота в Италия и около 1120 имота в Лондон, Париж, Женева и Лозана.

„Ние произхождаме от култура на тайна, но научихме, че по икономически въпроси прозрачността ни защитава повече от тайната“, каза Гереро.

Предишна статия„Свобода за Куба“: Стотици хора протестират в САЩ и призовават за намеса на Байдън
Следваща статияКирил Петковю: За нас беше важно да спрем кражбите и изтичането на пари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук