Начало НОВИНИ Бившият кардинал на САЩ е обвинен в сексуално насилие над непълнолетно лице

Бившият кардинал на САЩ е обвинен в сексуално насилие над непълнолетно лице

0

Бившият американски кардинал Теодор Маккарик беше обвинен в сексуално насилие над непълнолетна. Това беше показано със съдебни документи този четвъртък, 29 юли. Той е най -високопоставеният римокатолически служител в САЩ, изправен пред наказателни обвинения в скандала за масови злоупотреби от членове на духовенството.

91 -годишният Маккарик, бивш архиепископ на Вашингтон, е изправен пред три обвинения в неприлично нападение и насилие срещу 14-годишен тийнейджър, според документ, подаден в съд в Масачузетс.

Прокурорите твърдят, че Маккарик опипва жертвата, когато той е на 16 години през 1974 г., докато се разхождат из кампуса на колежа Уелсли в Масачузетс по време на сватбения прием на брат му.

Бившият кардинал е бил обект на няколко граждански дела, заведени от обвинителите, но това е първото наказателно дело срещу него.

Той беше най-високопоставената фигура, която беше експулсирана – през 2019 г. – в съвременната история на католическата църква.

Ватикана го призна за виновен за сексуално злоупотребяване с най-малко един тийнейджър през 1970 г. и за сексуална злоупотреба с мъжки семинаристи възрастни.

Маккарик, който изигра ключова роля в събирането на пари за Светия престол сред богатите американци, беше лишен от кардиналската си титла през 2018 г., преди да загуби статута на свещеник на следващата година.

Доклад на Ватикана, съдържащ 450 страници, публикуван през 2020 г., заключава, че той е успял да се издигне сред редиците на Църквата въпреки години обвинения на неподходящо сексуално поведение.

По същия начин Светият престол призна през ноември, че покойният папа Йоан Павел II е пренебрегнал съветите срещу популяризирането на Маккарик поради по -късно потвърдени слухове за сексуално насилие.

Предишна статияПравителството на САЩ поиска да демонстрира ваксинацията срещу COVID-19 на своите държавни служители
Следваща статияЯпония разширява извънредната ситуация заради „плашещ“ скок на инфекциите от COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук