Начало БЪЛГАРИЯ Депутатът Пламен Николов е вторият кандидат за премиер на Трифонов

Депутатът Пламен Николов е вторият кандидат за премиер на Трифонов

0

Депутатът Пламен Николов е вторият кандидат за премиер на „Има такъв народ“. Придружен от партийни шефове, Николов отиде при президента Румен Радев, за да получи от него проучвателния мандат за съставяне на правителство.

„Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с какви личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал. Вярвам и съм убеден, че го осъзнавате. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от конституцията срок. Желая ви успех“, обърна се държавният глава към претендента, след като му връчи мандата.

„Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените от закона срокове“, ангажира се Николов в отговор.

Първи думи

На излизане от „Дондуков“ 2 Николов се спря при очакващите го журналисти, но, вместо него, първите думи изрече зам.-шефът на партията Тошко Йорданов. „Парламентът е пълен с противоречия, но отговорността и моралът изискват да се направи така, че суверенът да остане доволен. Така че ние, осъзнавайки цялата си отговорност, бяхме горе при президента, където нашият кандидат за премиер г-н Николов взе мандата“, обяви сценаристът на Трифонов.

Тогава вече взе думата кандидатът. Той на практика отклони въпросите кога е получил предложението да стане премиер с мъглявия отговор: „Когато беше необходимо – в конституционния срок.“ Николов обяви, че приоритетите му ще бъдат същите като на „Има такъв народ“. Първо, националният план за възстановяване и устойчивост. Второ, справяне с ковид кризата. Трето, промяна на пенсиите: „Искаме да преизчислим всичко, както трябва да се направи.“ Четвърто, промяна на избирателната система: „Мажоритарният вот остава на дневен ред. Трябва да направим всичко необходимо така, както сме го замислили, след абсолютно правилен технически процес, да го осъществим.“ Петото, което трябваше да му го подскаже Йорданов, е съдебната реформа.

Тук отново се намеси зам.-шефът на „Има такъв народ“. Той обяви, че тези приоритети, като цяло, съвпадат с онези на формациите, от които търсят подкрепа за проектокабинета – ДБ, ИБГНИ и БСП. Затова очакват от тях да застанат зад Николов в пленарната зала на парламента. В същото време, Йорданов даде да се разбере, че хоризонтът на правителството ще бъде ограничен от подкрепата, която получава: „Ако този кабинет мине и той започне да изпълнява тези приоритети, а междувременно някоя политическа сила, от която ние сме получили подкрепа – от тези, на които най-много държим на подкрепа, не я получаваме в този момент, ще приемем, че подкрепата е приключила, и тъй като за нас подкрепата не е на всяка цена, ще предоставим възможността някой друг да управлява.“

Кой е кандидатът

Пламен Николов е роден на 29 юли 1977 г. в Горна Оряховица. В парламента обаче влиза от Шумен. Участник е и в предното 45-то Народно събрание – от същата политическа сила.

На сайта на „Има такъв народ“ претендентът е представен като доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Партията го хвали като предприемач, който е „работил с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети“.

Справка в Търговския регистър показа, че Пламен Николов е записан като лице за контакт на фирмата „Финис Юръп“ ООД, чиято дейност е продажба на плувно оборудване. 90% от нея се притежават от дружеството „Финис Инк“, регистрирано в САЩ, а останалите 10% са на българското дружество „Делфина“. Последното е собственост на Стоян Стоев, който е в управата на Българската федерация по водна топка. „Финис“ представлява голяма компания, която се занимава с водни спортове.

В участието си Николов разказва за своята бизнес кариера и подчертава значението на образованието като ключов инструмент за развитието на нацията. „Ще се видим. Наистина. Пак ще се видим. Много любопитно”, коментира в края на разговора им Трифонов. И приятелски го съветва да не използва фразата „в смисъл такъв”, когато говори. „Трябва да го изключите. Казахте го около 17 пъти … Вие толкова хубава и подредена мисъл имате и трябва много убедителен да бъдете, а така, като се намеси нещо такова, и човек чака кога ще кажете следващото”, наставлява го шоуменът. А Николов обещава да поработи върху това.

Предишна статияЯпония разширява извънредната ситуация заради „плашещ“ скок на инфекциите от COVID-19
Следваща статияМинистър Василев: Спряхме течовете в държавата и оттук идва и въпросът: Кой ни атакува?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук