Начало БЪЛГАРИЯ Радев връчва мандата на ИТН днес

Радев връчва мандата на ИТН днес

0

Президентът Румен Радев ще връчи днес в 17 ч. мандата за съставяне на правителство. Това обяви държавният глава тази сутрин.

„Време е българите, и те са в правото си, да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите“, обяви Радев от Плевен. „Конструктивният диалог се разпада. Вместо диалог, вие чувате атаки срещу служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовното правителство“, недоволно отбеляза президентът. И натърти, че предизвикателствата пред България изискват да имаме час по-скоро редовно правителство. След като президентът връчи мандата, ИТН ще има 7 дни да предложи състав на правителството.

Човек с качествено образование, добър морал, добри намерения и експертиза – всичко обратно на Бойко Борисов. Така Филип Станев от „Има такъв народ“ описа кандидат-премиера, когото партията вече била готова да предложи. Хората на Слави Трифонов само чакали президентът Румен Радев да обяви, че връчва мандата за съставяне на кабинет и този мистериозен кандидат за министър-председател щял да се яви в президентството.

„Добре дошъл, г-н президент, чакаме мандата“, каза Станев пред bTV. По думите му мистериозният кандидат-премиер досега не е влизал в преки политически действия. На въпрос дали е разпознаваем, Станев отговори, че „ще го видят всички“. Той допълни, че „съставът на правителството е готов и ако получим мандата, премиерът ще го представи“.

В четвъртък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че за министри ще бъдат предложени професионалисти без политическа обвързаност, които не са били министри, не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП. „Експерти, млади или по-стари хора, но образовани, доказали се експерти“, каза Йорданов.

ИТН продължават да повтарят, че няма да подписват споразумения с други партии. „100% от разводите започват с брак“, аргументира се той. „Оставаме отворени, имаме много общи идеи. Вратата е отворена, но за да минат през нея, те трябва да решат – „Демократична България“ и хората на Манолова“, коментира Станев напрежението от последните два дни между ИТН и другите две партии.

„Ако ДБ искат да направят така, че ГЕРБ да го няма, трябва да подкрепят нашия кабинет, а не да правят някакви странни декларации“, обясни Йорданов.

„Искаме ясен ангажимент как се структурира трайно мнозинство в парламента. За нас хората не са без значение. Хората не могат да са просто пощенски кутии“, каза пред Нова тв Христо Иванов по темата. „Интересува ни да има яснота за условията, при които се иска нашата подкрепа“, подчерта той. И предупреди, че никой не трябва да си мисли, че ДБ ще бъде използвана като смокинов лист и „ще позволим да бъдем притиснати до стената и каквато и котка да сложат в чувала, ние ще гласуваме за нея“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук