Начало НОВИНИ Япония разширява извънредната ситуация заради „плашещ“ скок на инфекциите от COVID-19

Япония разширява извънредната ситуация заради „плашещ“ скок на инфекциите от COVID-19

0

Япония разширява извънредното положение в Токио и го разширява до нови региони, тъй като домакинът на Олимпийските игри е изправен пред скок на случаите на Covid-19.

Ограниченията се налагат в районите около столицата, както и в град Осака.

Японският премиер Йошихиде Суга предупреди, че инфекциите се разпространяват с безпрецедентна скорост, призовавайки страната да гледа игрите от вкъщи.

Новите случаи се подхранват от по-инфекциозния вариант Делта.

„Ако нарастването на инфекцията не спре, случаите на тежки симптоми ще се увеличат и медицинската система може да бъде допълнително напрегната“, каза Суга.

По -рано здравният министър Норихиса Тамура предупреди, че страната е навлязла в нов, „изключително плашещ“ етап от пандемията.

Япония имаше известен успех в борбата с Covid-19, като поддържаше инфекциите и смъртните случаи в ниски нива в продължение на месеци, но сега наблюдава рекордни случаи.

Ежедневните случаи в цялата страна надхвърлиха 10 000 за първи път в четвъртък, повече от една трета от тях са в столицата.

В Токио – където основно се провеждат Олимпийските игри – е имало три поредни дни на рекордни случаи, въпреки че вече е в извънредно положение. Болниците са под нарастващ натиск в града.

Олимпийските организатори съобщиха за 27 нови инфекции на Игрите в петък, с което общият брой от началото на юли е повече от 200. Но със строги правила, включително забрана за зрители, организаторите отричат ​​събитието да доведе до увеличаване на случаите.

Въпреки това, някои експерти се притесняват, че провеждането на Олимпиадата при такива обстоятелства изпраща объркващо послание към обществеността за необходимостта от ограничаване.

При извънредно положение баровете и ресторантите трябва да спрат да сервират алкохол и да затварят рано.

Три региона, известни в Япония като префектури, заедно с Осака, ще преминат под ограниченията, а мерките в Токио ще бъдат удължени до края на месеца.

Докато други държави налагат законови ограничения за жителите, в Япония хората се съветват да работят само от вкъщи, така че бяха повдигнати въпроси доколко новите мерки ще бъдат ефективни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук