Начало НОВИНИ Франция: нови демонстрации и сблъсъци за здравен пропуск

Франция: нови демонстрации и сблъсъци за здравен пропуск

0

Тази събота, 31 юли, бяха регистрирани огромни демонстрации в различни градове на Франция за трети пореден уикенд в знак на протест срещу задължителната мярка, която френското правителство разпореди: всички граждани да носят национален сертификат за ваксинация, който доказва, че е ваксиниран срещу COVID-19.

По -голямата част от похода беше проведен мирно; десетки хора обаче се барикадираха на площад Бастилия и организираха сблъсъци с властите. Френската полиция трябваше да използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата.

Както съобщава телевизионната мрежа BFM-TV , трима полицаи са ранени досега в резултат на протестите. Дори френската полицейска префектура не съобщава броя на задържаните.

По същия начин демонстрациите този уикенд са имали по- голям брой участници в сравнение с предишните. Само в Марсилия приблизително 4800 души маршируваха и 1200 в град Лион. По същия начин повече от 8 500 граждани се събраха в Монпелие, за да изразят отхвърлянето на здравната карта.

Френският парламент одобри миналия понеделник като основна мярка за борба с пандемията COVID-19 задължителното използване на здравен документ, за да може да се извършват ежедневни дейности. Сертификатът, който предизвика разногласия в някои сектори от населението, беше одобрен от мнозинството от парламентаристите със 156 гласа „ за“, 60 „против“ и 14 „въздържали се“. По същия начин неговото прилагане има за цел да направи ваксинацията централна ос в борбата срещу появата на нови варианти.

Документът, който ще влезе в сила от 9 август, трябва да покаже, че лицето има пълните дози, отрицателен тест за коронавирус от предходните 48 часа или тест за преболедуване на вируса през предходните шест месеца. Сертификатът ще се изисква за влизане в обществени пространства като кафенета или музеи. По същия начин ще бъде наложена глоба от 135 евро за нарушители с наказание до шест месеца затвор, а ако има повторно нарушение, наказанието може да бъде 3750 евро .

Предишна статияПроф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца
Следваща статияБайдън потвърждава, че „по всяка вероятност“ ще има нови мерки поради нарастването на инфекциите от COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук