Начало НОВИНИ Конфликтът в Афганистан се задълбочава

Конфликтът в Афганистан се задълбочава

0

Талибаните подновиха нападенията над три големи града в Афганистан и започнаха да обстрелват с ракети голямо летище в южната част на страната, предаде вестник “Гардиън“.

Докато афганистанските правителствени сили се борят с набезите на талибаните, а ръководените от САЩ чуждестранни сили се изтеглят от страната, стотици командоси бяха разположени в икономически важния град Херат, докато властите на юг в Лашкар Га поискаха подкрепление, за да а овладеят нападенията.

В Лашкар Гах очевидци описаха улични боеве и мъртви, чиито тела никой не прибира, вследствие на нападения, целящи да намалят позициите на талибаните. По-късно стана известно, че афганистанските сили са запазили контрола над центъра на града.

Усилията на талибаните са съсредоточени в редица ключови големи градове с амбицията да превземат Кандахар или Лашкар Гах, тъй като след това бързо ще могат да подчинят околните провинции.

Представители на германското правителство са провели в събота в Доха тайна среща с членове на талибаните, съобщи  вестник “Билд“, предава БГНЕС.

Според информацията, Германия е била представлявана от специалния представител по Афганистан и Пакистан Яспер Вик. Срещата е била подготвена от федералната разузнавателна служба и съгласувана със САЩ. Обсъждани са гаранциите за сигурността на германските служители в хуманитарните организации в страната и положението на афганистанците, помагали на Бундесвера и на федералната полиция на Германия по време на международната операция в Афганнстан. Към момента там има около 700 местни жители, които са сътрудничели на германската страна, от които около 500 са изявили желание да заминат за Германия.

 Целта на разговорите е да се постигне максимално бързо напредък по въпроса за възобновяването на вътрешноафганистанските преговори и да се сложи началото на примирие в Афганистан. 

Предишна статияСЗО: Страните без ваксини ще генерират все по-опасни варианти на вируса
Следваща статияДоц. Иво Инджов: Трябва да се правят компромиси, защото трети избори ще бъдат крайно рисковани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук