Начало НОВИНИ СЗО: Страните без ваксини ще генерират все по-опасни варианти на вируса

СЗО: Страните без ваксини ще генерират все по-опасни варианти на вируса

0

Интензивното разпространение на коронавируса в страни без ваксини увеличава вероятността от нови, по-опасни варианти. Това може да доведе до намаляване на ефективността на съществуващите лекарства. Следователно държавите с големи запаси от ваксини срещу COVID трябва да ги споделят с други страни призоваха от Световната здравна организация (СЗО).

„Много страни страдат от недостиг на ваксини, а държавите, които имат големи запаси не трябва да ги трупат в опит да ваксинират цялото си население. Това дори не е в техен интерес – интензивното разпространение на вируса в страни без ваксини увеличава вероятността да се появят по-трансмисивни и опасни варианти на инфекцията“, се казва в становището на организацията.

„Стратегията за справяне с пандемията трябва да вземе предвид призивите и прогнозите на СЗО, че до септември 2021 г. поне 10%от световното население ще се ваксинира, до декември – 40%, а до средата на 2022 г. – 60%“, припомнят експертите. За да се постигне тази цел, 250 милиона души трябва да бъдат ваксинирани в страните с ниски и средни доходи за четири месеца.

Около 3 милиарда дози ваксини са разпределени по целия свят, но само 90 милиона – чрез механизма COVAX. Около 60 държави използват този механизъм, но ваксинираните там са по -малко от 3%. /РИА Новости

Предишна статияКунчев: Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19
Следваща статияКонфликтът в Афганистан се задълбочава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук