Начало НОВИНИ САЩ и Великобритания обвиняват талибаните в „избиване“ на цивилни в Афганистан

САЩ и Великобритания обвиняват талибаните в „избиване“ на цивилни в Афганистан

0

САЩ и Обединеното кралство в понеделник, 2 август, обвиниха талибаните в извършване на „военни престъпления“ и „избиване на цивилни“ в град Спин Болдак, близо до границата с Пакистан .

„В Спин Болдак, Кандахар, талибаните избиха десетки цивилни в убийства от отмъщение. Тези убийства могат да представляват военни престъпления; те трябва да бъдат разследвани и отговорните бойци или началници на талибаните трябва да бъдат подведени под отговорност“, заявиха посолствата на двете страни в Кабул, по подобен начин в съответните си акаунти в Twitter.

„Ръководството на талибаните трябва да носи отговорност за престъпленията на своите бойци. Ако сега не можете да контролирате бойците си, няма да имате нищо общо с правителството по -късно“, смятат и двете посолства.

Обвиненията се случват след доклад на Независимата комисия за правата на човека в Афганистан (AIHRC), публичен орган.

В доклада си AIHRC казва, че „е открил, че след превземането на квартал Spin Boldak, талибаните са търсили и идентифицирали минали и настоящи държавни служители и са убивали хора, които не са имали борбена роля“.

Комисията заявява, че е идентифицирала 40 души, убити в областта от талибаните, но „според определени твърдения, които не могат да бъдат проверени веднага, броят им може да бъде по -голям“.

Въстаниците също отвърнаха на жителите, които приветстваха афганистанските сили по време на неуспешен опит да завладеят района, по -специално чрез грабеж на домовете им. Според Комисията цивилните също са били убити по „лични причини“ и „минали конфликти“.

Според Комисията тези убийства от талибаните в квартал Спин Болдак представляват явно нарушение на международното хуманитарно право и могат да представляват военни престъпления.

Предишна статияCOVID-19: Германия ще започне да прилага трета доза срещу коронавирус от септември
Следваща статияН. Хаджигенов: Трябва да преборим врага, защото корупцията все още е факт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук