Начало БЪЛГАРИЯ БСП ще предложат настоящия служебен кабинет да бъде одобрен за редовен, ако...

БСП ще предложат настоящия служебен кабинет да бъде одобрен за редовен, ако вземе мандата

0

Въпреки че заседаваха почти 5 часа на „Позитано“ 20, социалистите не стигнаха до окончателно решение дали да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. На пленума, който според социалисти е бил „доста разгорещен“, е било взето решение да се продължи с разговорите с ИТН, тъй като БСП настоява да бъде сключено споразумение с партията на Трифонов по основните политики на бъдещото управление. В противен случай червената парламентарна група няма да подкрепи кандидатите за министри.

„Националният съвет реши да продължим разговорите с ИТН по представената днес от тях политическа декларация. Тя да бъде основата за писмен документ, на който БСП държи и който да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени и ги има черно на бяло“, заяви председателят на соцпартията Корнелия Нинова. Тя разказа, че членовете на пленума са се запознали с политическата декларация на ИТН като проект, около който да се търси обединение, но в нея не са отразени достатъчно предложенията на БСП.

„Държим в този документ по-коректно да бъдат нанесени резултатите от нашите преговори“, обясни още Нинова.

„Има най-важните неща като преизчисляване на пенсии и помощ за младите семейства, но има и неща, на които държим и не са отразени. Както има такива, по които не сме разговаряли и не е постигнато съгласие“, аргументира се тя. Ставало въпрос за детайли, а като пример даде заложеното от ИТН преразпределяне на разходите в бюджета между 35-39%. „Ние винаги сме били за по-голямо преразпределяне като процент от БВП за разходи“, посочи Нинова.

Разговорите по декларацията ще продължат и следващата седмица, стана ясно от думите й. „Ако предложението за правителство бъде внесено в петък, значи гласуването ще е другата седмица. Дотогава продължаваме разговорите с ИТН за уточняване по политиките. Оставаме на позиция, че нямаме предложения за министри“, допълни тя.

Шефката на БСП обяви още, че ако ИТН не успее със съставяне на правителство и третият мандат отиде при левицата, то ще предложат настоящия служебен кабинет да бъде одобрен за редовен такъв от парламента.

Предишна статияПрезидентът и кабинетът слагат титулярен главен секретар на МВР
Следваща статияИ Politico отразява българскатa действителност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук