Начало НОВИНИ САЩ: половината от колите, които ще бъдат продадени до 2030 г. в...

САЩ: половината от колите, които ще бъдат продадени до 2030 г. в страната, ще бъдат електрически

0

Още електрически автомобили и затягане на екологичните разпоредби, смекчени от Доналд Тръмп. Това са осите на плана да се направи американската автомобилна индустрия по -уважителна към околната среда, която Джо Байдън разкрива този четвъртък преди напредъка на китайските и европейските конкуренти.

Президентът на Съединените щати иска половината от продадените автомобили до 2030 г. в страната да са с нулеви емисии, тоест електрически, с включени хибриди или водород, според документ, публикуван от Белия дом.

Очаква се Байдън да подпише изпълнителна заповед в тази връзка на 5 август. Идеята е „да позиционираме САЩ да ръководят бъдещето на електрическия автомобил, да надминем Китай“, който вече инвестира, произвежда и продава с невероятна скорост, „ и да се изправим срещу климатичната криза“.

Големите американски производители, Ford, GM и Stellantis, потвърдиха в съвместно съобщение за пресата своята „обща амбиция да постигнат между 40% и 50% до 2030 г.“ от превозните средства от този тип, продавани в САЩ.

Инициативата беше аплодирана в изявление на производителите BMW, Honda, Volkswagen и Volvo, често считани за по -напреднали в областта на електричеството, отколкото големите марки в Детройт, люлката на американската автомобилна индустрия.

„Членовете на UAW са готови да произвеждат тези автомобили, тези електрически камиони и батериите, които те сглобяват. Нашите членове са тайното оръжие на Америка за спечелването на това световно състезание “, пише президентът на UAW Рей Къри, цитиран в изявлението на Белия дом.

Докато целта от 50% не е много по -амбициозна, отколкото много производители вече си представят, летвата е висока за Съединените щати.

Въпреки че страната е родното място на Tesla, може би водещият световен производител на електрически автомобили, американските производители и шофьори отнемат повече време, за да преминат от автомобили на изкопаеми горива, отколкото китайските или европейските.

Според Международната енергийна агенция през 2020 г. електрическите превозни средства представляват само 2% от продажбите на нови автомобили в САЩ в сравнение с 10% в Европа.

Байдън, който в четвъртък организира събитие в градината на Белия дом, за да опише подробно мерките, също възнамерява да затегне регулациите за разхода на гориво.

Предишна статияМанолова: Правителството да отдели достатъчно средства за компенсация на потърпевшите от пожарите
Следваща статияСЗО се обявява в дълбока загриженост относно „постковидния синдром“, за който няма обяснение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук