Начало НОВИНИ Китай залага на теорията на конспирацията, че COVID-19 е от „американски произход“

Китай залага на теорията на конспирацията, че COVID-19 е от „американски произход“

0

В момента Пекин изпитва поток от инфекции поради Делта варианта на COVID-19. В Китай се ражда теория на конспирацията, която свързва произхода на коронавируса с въоръжените сили на САЩ.

Теорията няма основание, но гарантира, че вирусът може да е избягал от лаборатория на американската армия; теорирята също се популяризира от китайски служители и държавни медии от март миналата година.

От миналата седмица обаче Пекин удвои опитите си да се бори с тази теория на конспирацията и призова своите дипломати и пропаганда да поискат разследване от Световната здравна организация (СЗО) и Медицинският изследователски институт по инфекциозни болести на армията на САЩ във Форт Детрик, Мериленд.

Тази кампания от теории идва след като Пекин отхвърли предложението на СЗО да направи втора фаза на изследване на произхода на COVID-19 миналия месец. Проучването ще се основава на одити на лаборатории и пазари в Ухан, първоначалния епицентър на пандемията.

Искането разгневи Пекин, включително висш китайски здравен служител и обвини СЗО, че „пренебрегва здравия разум и се противопоставя на науката“.

СЗО публикува документ за изследването, основано на произхода на COVID-19 в Китай, през март, и заключава, че теорията за лабораторното изтичане е „изключително малко вероятна“. Въпреки доклада, голям брой западни държави и учени се съмняват в оригиналното писане и обвиняват Китай в „отказване на достъп до оригинални и пълни данни и проби.“

Джо Байдън, президент на САЩ, нареди на американските разузнавателни агенции в края на май тази година да удвоят усилията за разследване на произхода на вируса SARS-Cov-2, включително възможността той да е възникнал от лабораторен инцидент.

Разузнавателната общност трябваше да информира Байдън в рамките на 90 дни , но оттогава не се появиха твърди доказателства в подкрепа на теорията за изтичането на лабораторията. Много учени смятат, че най -вероятно вирусът е преминал естествено от животно на човек.

В момента висши служители на разузнаването казват, че са наистина разделени между двете теории.

Предишна статияСАЩ: 50% от населението е ваксинирано срещу COVID-19, казва Белият дом
Следваща статияАтака в Токио: Мъж с нож ранява 10 души във влака

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук