Начало НОВИНИ Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп: Бях прав, вирусът се е появил...

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп: Бях прав, вирусът се е появил в лаборатория

0

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп повтори пред Fox News твърдението за лабораторния произход на новия коронавирус. 

„Наричам го китайски вирус, защото оттам започна да се разпространява. Той се появи в лабораторията“, каза бившият президент. „Казах преди, че той се появи в лабораторията, но едва сега всички отбелязват, че вероятно съм бил прав“, каза републиканецът.

Според него ръководителите на социалните мрежи, включително „Туитър“, активно блокират хора, публикуващи непотвърдени данни за коронавируса, включително теорията за лабораторния му произход. „Това е абсолютно ужасно – каза Тръмп, – но той действително се появи в лабораторията в Ухан.

Американският президент Джо Байдън заяви в края на май, че разузнавателната общност на САЩ няма достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от човешки контакт със заразено животно или възможен инцидент в лабораторията на уханския Институт по вирусология. Американският лидер инструктира разузнавателните служби да удвоят усилията си да проучат всички налични данни и да му изготвят нов доклад след 90 дни.

През юли генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че неговата организация се подготвя за втората фаза на изучаване на произхода на коронавируса SARS-CoV-2. Тогава той призна, че разпространението на коронавируса може да бъде резултат от „извънреден случай в лаборатория“.

В отговор китайското външно министерство изрази надежда, че експертите на СЗО по време на новия етап на изследването ще обърнат по-голямо внимание на теорията, че коронавирусът е бил пренесен в Ухан заедно със замразена храна и не се е появил в резултат на изтичане от лаборатория. На свой ред на пресконференция в Пекин на 22 юли заместник -ръководителят на Държавния комитет по хигиена и здравеопазване на Китай Зен Исин заяви, че предложеният план на СЗО за втората фаза на изследване на произхода на коронавирус съдържа формулировка, която „не уважава науката“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук