Начало НОВИНИ От утре София затяга мерките заради COVID-19

От утре София затяга мерките заради COVID-19

0

От утре София затяга мерките срещу коронавируса заради многото случаи на новозаразени. Фитнеси, плувни басейни и уелнес и спа залите ще работят с 30% капацитет. Кафенетата, ресторантите, нощните заведения и игралните зали също минават на 30% запълняемост на местата, като при тях се ограничава и работното време – от 6 часа до 23 часа. Това обяви шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. Баровете и дисковете също засега остават отворени, но до 23 часа.

Заповедта на здравния министър за новите мерки ще бъде издадена днес и ще влезе в сила от утре. 

Д-р Пенчев обясни, че от няколко дни София е в жълтата зона според 14-дневната заболяемост, а на база на 7-дневния анализ на ръста на заболяемост е в червената зона от края на миналата седмица. „В последните няколко седмици случаите започнаха рязко да се удвояват. Преди три седмици случаите бяха 185, преди две – 363, а миналата седмица – 681“, посочи той. По думите му, според плана за действие при нова COVID-вълна, който МС прие, София влиза на второ ниво, в което броят на заболелите е над 100 на 100 хил. души, положителните проби са между 1 и 4%, а ръстът на заболелите е с обезпокояващи щамове и расте. „Така че ние влизаме във втора зона, или т.нар. „жълта зона“, при която мерките са само ограничителни, а не възбранителни“, посочи той.

Припомняме, че според Плана за действие на министър Кацаров при попадане на област във втора зона, се въвеждат редица ограничения. Разрешени са домашни посещение с 15 души посетители от 2 до 3 домакинства, или до 10 души от едно домакинство. На закрито могат да се срещат до 50 души, а на открито – до 100 души. Конгреси и конференции ще се допускат при ползване на максимум 30% от капацитета на помещението, 1.5 м. дистанция и носене на маски, както и ходенето на фитнес, спортни зали и културни мероприятия (кина, театри и т.н.). Същото важи за мачове на закрито, а на открито остава само изискване за 30% от капацитета. Освен, че ресторанти, кафенета, нощни клубове и игрални зали ще работят при не повече от 30% от капацитета им, между посетителите трябва да има дистанция, като групите следва да са от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса. При спазване на въпросните условия в жълта зона се допуска и използване на 50% от капацитета на заведенията при 100% ваксиниран или преболедувал персонал. Магазините и услугите ще работят при ограничен капацитет и спазване на основните противоепидемични мерки, като при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни.

„Аз доста съм напрегнат, това рязко повишаване на болните не е добър индикатор за по-нататъчно развитие на епидемията. Д-р Кунчев каза, че очаква 1000 положителни проби до края на седмицата, само днес са 770, което е ясен сигнал, какво ни чака“, посочи още шефът на РЗИ-София.

Д-р Пенчев откровено заяви, че противоепидемичните мерки не се спазват, особено в моловете. „Мерките са насочени към опазване здравето на хората. Здравето се опазва от самите хора, не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да наблюдаваме дали спазва мерките, това е един процес на себеуважение“, заяви той, добавайки, че през изминалия месец са направени 450 проверки, като при 10% от тях са наложени глоби заради неспазване на мерките.

Предишна статияДончева поиска съюз между ИТН, ДБ, БСП и ИБГНИ
Следваща статияТютюнопушенето намалява ефекта от ваксината на Pfizer

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук