Начало НОВИНИ Китайският съд потвърди смъртното наказание за канадец, осъден за трафик на наркотици

Китайският съд потвърди смъртното наказание за канадец, осъден за трафик на наркотици

0

Този вторник, 10 август, съдът в Китай потвърди на втора инстанция смъртното наказание на канадеца Робърт Лойд Шеленберг за трафик на наркотици на фона на сериозната дипломатическа криза между Пекин и Отава.

Това решение идва ден преди китайското правосъдие да обяви присъдата си срещу Майкъл Спавър, също канадски гражданин, обвинен в шпионаж.

Арестът му в Китай, както и този на бившия дипломат Майкъл Ковриг, също канадец, обтегнаха двустранните отношения в края на 2018 г., вече усложнени от ареста няколко дни по -рано в Канада, на Мън Уанджоу, висш изпълнителен директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei.

Шеленберг беше осъден през януари 2019 г. на смъртно наказание. Съдът го обвини, че е въвел заедно с други обвиняеми повече от 220 килограма метамфетамин .

В миналото, признат за виновен в Канада за трафик на наркотици, Шеленберг не се признава за виновен и твърди, че е заминал за туризъм в Китай и обжалва присъдата.

Върховният народен съд на Ляонин, провинцията, в която той беше съден, „реши да отхвърли жалбата и да потвърди първоначалното решение“, се казва в изявление от вторник.

Пълното юридическо лице „счита, че фактите, открити на първа инстанция, са ясни, доказателствата надеждни и достатъчни“ и че смъртното наказание е „подходящо“.

„Осъждаме присъдата най -строго и призоваваме към помилването на Китай“. Това заяви пред журналисти Доминик Бартън , посланик на Канада в Китай.

„Ние многократно сме предавали на Китай нашето силно противопоставяне на това жестоко и нечовешко наказание и ще продължим да го правим“, добави той.

Решението съвпада с явяването на Мън Уанжоу, главен финансов директор на Huawei, пред канадски съд в последната поредица от изслушвания, посветени на евентуалната му екстрадиция в САЩ.

Процесът на обжалване на Робърт Лойд Шеленберг се проведе през май 2019 г., поради което китайското правосъдие отне повече от две години за произнасяне на присъдата си.

Арестуван през 2014 г., той беше осъден на 15 години затвор на първа инстанция. Но малко след ареста на изпълнителната власт на Huawei, правосъдието счете присъдата за твърде „мека“ и обяви откриването на нов процес.

49 -годишната Мън Уанджоу беше арестувана на 1 декември 2018 г. на летището във Ванкувър по искане на САЩ, които искат да я съдят за банкова измама .

Няколко дни след ареста на Мън, Китай задържа двама канадци: бившия дипломат Майкъл Ковриг и бизнесменът Майкъл Спавор. Арести, които канадският премиер Джъстин Трюдо разглежда като отмъщение, което Пекин отрича.

Двамата мъже бяха съдени за „шпионаж „миналата пролет в процес при затворени врати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук