Начало НОВИНИ Новите случаи на COVID-19 надхвърлиха 1000 на ден

Новите случаи на COVID-19 надхвърлиха 1000 на ден

0

Броят на новозаразените с COVID-19 надхвърли 1000 души на ден. Данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие показват, че има 1047 нови случая при направени 22 979 теста (16 893 антигенни и 6086 PCR). Това означава, че 4,56% от пробите са положителни.

Новите случаи на коронавируса са със 165 повече спрямо вчерашния ден. Освен това за пръв път от началото на май случаите надхвърлят 1000 за 24 часа.

Най-много са положителните тестове в София (211), следват Пловдив (151), Бургас (101), Велико Търново (60), Стара Загора (59), Варна (58) и др. С най-малко случаи са Видин и Ловеч – по 9, и Монтана – 8.

Трайно расте и броят на настанените в болнични заведения. Те са със 140 повече спрямо вчерашния ден и са общо 1404. От тях 124 са в интензивни отделения (с 18 повече от петък).

Като излекувани са отчетени 164 души, т.е. около 6 пъти по-малко от новозаразените.

Починали са 11 души, с което общият им брой от началото на пандемията у нас през март м.г. става 18 332.

Темповете на ваксиниране продължават да са незадоволителни. За последното денонощие са поставени 10 481 дози (7284 на „Пфайзер“/“БиоНТех“, 2200 от еднократните на „Янсен“, 941 на „Модерна“ и 56 на „АстраЗенека“). До момента в България са поставени 2 149 134 дози, като 1 069 658 души са със завършен имунизационен цикъл.

Проф. Кантарджиев: Липсва мъжество за задължителна ваксинация

В България няма воля за налагане на задължително ваксиниране срещу COVID-19. Това заяви пред „Нова телевизия“ доскорошният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант по ваксинация към Столичната община.

„Не виждам кой ще излезе да обясни на хората кое е в интерес на тяхното здраве. Аз лично смятам, гледайки другите телевизии – излиза канцлерът на Германия, излиза президентът на САЩ – все достолепни политически фигури, които призовават за ваксинация. У нас тези фигури само критикуват предишните. Никой у нас няма мъжеството да направи ваксинацията задължителна, както е по други страни, коментира проф. Кантарджиев.

Той говори и за задаващата се четвърта вълна на коронавируса. „В първата вълна почти нямаше ваксини, втората вълна много натовари системата на МЗ, с третата се справихме добре, дай Боже четвъртата вълна да не е с много починали и да не се развие много бързо. Мислех, че тя ще дойде октомври, но нещата се развиват много по-бързо. Това е заради факта, че нито мерки се спазват, нито ваксинацията е на европейско ниво. Австрийската ваксина, за която вчера министърът на здравеопазването каза, че ще се купува, така създаде нова вяра, че ще има някакъв друг препарат на пазара, за която не е ясно кога ще бъде доставена, а сега трябва да се поставят ваксини преди четвъртата вълна. Делта-вариантът е с пъти по-заразен от досегашния вирус. Около стотици пъти повече има такъв вирус в носоглътката, и сега всички, които се върнат от морето, ще го занесат по родните си места, допълни професорът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук