Начало НОВИНИ Прокуратурата тотално е пренебрегнала записите с полицейско насилие

Прокуратурата тотално е пренебрегнала записите с полицейско насилие

0

Прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския съвет, които ясно показват брутални кадри от полицейско насилие над протестиращи. Те обаче не са впечатлили разследващите. Такива изводи могат да се направят от съдебно решение по административно дело, заведено от полицай, наказан със забрана за повишение заради упражненото насилие. 

Потресаващите кадри от официалните охранителни камери бяха излъчени в петък по време на парламентарната комисия, проучваща полицейското насилие по време на антиправителствените демонстрации миналата година.

 „Сега“ попадна на делото на Андон Андонов, който по онова време е началник на сектор към отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ при СДВР. Той оспорва дисциплинарното си наказание, наложено през август 2020 г. – забрана за повишение за срок от 2 години. Дисциплинарната проверка установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че е участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници.

Точно по време на дисциплинарната проверка е правена експертиза на 2 файла с разширение mp4, които съдържат заснети с горен ракурс от една камера, видео изображения без звук с наличие на индикации за дата 07-10-2020 Fri и час от 22:30:08 до 23:30:58 часа в тях. Камерите са разположени на фасадата на сградата на Министерския съвет, пише в съдебното решение. Всичко това съвпада със записите, прожектирани в петък в парламента.

От МВР официално обявиха още м.г., че всички материали от дисциплинарната преписка са пратени на Софийската районна прокуратура. От юли м.г. досега „Сега“ десетки пъти пита прокуратурата по темата, но нито веднъж не получи отговор. Няма данни и някой от полицаите, разпознати като участници в боя зад колоните на МС, да е привлечен към наказателна отговорност, макар че все пак има образувано разследване, става ясно още от административното дело. В събота от пресслужбата на държавното обвинение обясниха, че тепърва ще се запознават със записите. 

Експертите, работили по дисциплинарната проверка в МВР, преглеждат записите и установяват, че на тях „се наблюдават действия по задържане на 7 граждански лица – шест от мъжки пол и едно от женски, спрямо три, от които видимо е използвана физическа сила и помощни средства – палка“. След това подробно описват трите жертви и стореното с тях. Посочено е, че един от младежите е бит и от младши инспектор жена. След побоя са им сложени белезници и задържаните са оставени да лежат по корем.

Част от служителите нанасят удари на повече от едно от задържаните лица. Установени са били и кадри на заснети младши инспектори, които разместват задържаните лица, след като са им били поставени помощни средства – белезници, като разместването се състои в хващане, влачене и поставяне на част от задържаните един върху друг.“

Вещите лица стигат до извода, че полицаите могат да бъдат разпознати от кадрите. Разпознаването на част от тях прави зам.-началникът на Отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“. В съдебното решение те са посочени само с инициали. комисар М. С. – Началник отдел СПСОВОР, гл. инспектор А. А. – Началник на сектор С2 при СПСОВОР (полицаят, по чието обжалване се произнася съдът, бел.ред.), мл. инспектори Д. Д. и А. А. – полицаи в сектор С2 при СПСОВОР, мл. експерт И. Ф. – командир на отделение в сектор С2, мл. инспектор В. Г. – полицай в сектор С2, и мл. инспектор С. С. – ст. полицай в сектор С2.

За всички тях дисциплинарната комисия приема, че са използвали физическа сила над нормативно установените предели и не са преустановили използването й след постигането на законната цел и поставянето на белезници на задържаните. По отношение на Андонов е прието, че с личен пример е дал нареждане на подчинените си да използват физическа сила спрямо протестиращите. Посочва се още, че Андонов не е дал конкретни указания, не е осъществил контрол над подчинените си и също е употребил физическа сила над абсолютно необходимата в нарушение на Закона за МВР.

Делото на Андонов

Решението по делото на Андонов е окончателно. То е постановено на 27 юли т.г.  Съдия Калин Куманов приема, че е безспорно доказано, че Андонов е извършил нарушения на Закона за МВР и е правилно санкциониран.

От акта от вътрешната проверка в министерството се установява, че на 10 юли 2020 г., в около 23:30 ч. пред сградата на Министерския съвет протестиращи са започнали да хвърлят стъклени и пластмасови бутилки към полицейския кордон, съставен от полицейски служители, които са били без предпазно оборудване, облечени с жълти жилетки с надпис „Антиконфликт“.

Затова служители от „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ започнали да уплътняват полицейския кордон и да предпазват с ръце главите на колегите си от първа линия от летящите към тях предмети. Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите – под колоните на МС. „При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила – удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това„, пише в съдебното решение.

Източник: СЕГА

Предишна статияТрифонов: Нека да видим какво ще стане, защото нещата се менят час по час
Следваща статияБез срам: Бившата власт изкара жертвите виновни за полицейския терор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук