Начало БЪЛГАРИЯ Манолова: Потресаващо е полицай да снима с личния си телефон момиче с...

Манолова: Потресаващо е полицай да снима с личния си телефон момиче с разкъсани дрехи и с белезници

0

„Най-потресаващата част от видеозаписа, показан от комисията „Хаджигенов“, са кадрите с полицая, който с личния си телефон снима момичето, което е влачено и блъскано, с разкъсани дрехи, с белезници, пред очите на което момиче се пребиват и удрят другите протестиращи.“ Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова днес от парламентарната трибуна, по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков за кадрите с полицейско насилие.

„На какво основание полицай вади личния си телефон и заснема издевателство над протестиращи? Това част от плана за разстановка на силите ли е? Регламентирано ли е? Има ли подзаконов нормативен акт, инструкции или някакво разпореждане да бъдат снимани издевателствата над протестиращи“, попита Манолова.

„Полицаите имаха боди камери, но не и идентификационни номера, за да бъдат разпознати. Записите от личните телефони кой ги проверява и къде се съхраняват? Записите от боди камерите кой ги проверява и къде се съхраняват“, попита тя.

„Настоявам, ако тези записи се пазят и са регламентирани, да бъдат предадени на комисията, оглавявана от Николай Хаджигенов, за да продължи изясняването на безобразията и полицейското насилие по време на протестите“, каза Манолова.

„Полицаи да вадят личните си телефони и да заснемат събития от протестите беше практика. По същия начин се държаха и полицаи в РПУ-тата, където с колеги адвокати защитавахме задържаните. С часове не ни се даваше достъп, а в същото време полицаите в помещенията за задържане и в преддверията снимаха. И питахме тогава да не би РПУ-тата да са се превърнали във филмови студия“, припомни Манолова.

Предишна статияЙорданов: Видяхме ясни доказателства за това, че в българската полиция има садисти
Следваща статия„Изправи се БГ! Ние идваме!“ се отказа от председателски и зам.-председателски места в парламентарните комисии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук