Начало БЪЛГАРИЯ Парламентът се събира извънредно за полицейското насилие

Парламентът се събира извънредно за полицейското насилие

0

Днес Народното събрание се събира на извънредно заседание, за да изслуша вътрешния министър Бойко Рашков за бруталното полицейско насилие, с което беше направен опит да се смажат протестите миналото лято.

„С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите“, обяви председателят на парламента Ива Митева в изявление по повод свиканото заседание.

Днес Рашков трябва да докладва пред депутатите за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви. Главният прокурор Иван Гешев обаче в аванс даде да се разбере, че няма да се яви пред парламента и да обясни своите действия. „Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“, каза Гешев пред БТА. „Няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната“, посочи той.

Гешев от самото начало на този безпрецедентен скандал не крие на чия страна е. Още на следващия ден след бруталния побой на протестиращи, главният прокурор написа в „Туитър“: „Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!”.

Предишна статияCOVID-19: 1301 нови случая, ръст на починалите от коронавирус
Следваща статияКирил Петков: Атаките на ИТН, ГЕРБ и ДПС срещу мен ме мотивират. Значи съм на прав път

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук