Начало НОВИНИ Байдън: Няма да остане нито един американец в Кабул

Байдън: Няма да остане нито един американец в Кабул

0

Американският президент Джо Байдън заяви, че американските войски може да останат в Афганистан след крайния срок за изтегляне.

Байдън иска американските сили да напуснат до края на този месец, но 15 000 американски граждани са заседнали в страната.

Чуждестранните правителства засилват въздушния транспорт на западните граждани и афганистанците, които са работили с тях.

Около 4500 американски войници контролират временно международното летище Карзай в столицата на страната, но талибански бойци и контролно -пропускателни пунктове ограждат периметъра.

Талибаните блокират афганистанците без документи за пътуване – но дори и тези с валидно разрешение имат затруднения.

Съобщава се, че един афганистански преводач е бил застрелян в крака от талибаните, когато се е опитал да достигне летището във вторник вечерта.

Президентът на САЩ заяви, че между 10 000 и 15 000 американци трябва да бъдат евакуирани, заедно с 50 000 до 65 000 афганистанци, като бивши преводачи на американската армия.

До момента са спасени почти 6000 души. Западният служител заяви пред агенция Ройтерс, че това са дипломати, служители по сигурността, помощници и афганистанци. Пентагонът заяви пред репортери, че имат за цел да разширят въздушния транспорт до 9 000 души на ден.

Предишна статияТрифонов: Явно в българската политика “дългите ръце” и “късите крака” се появяват и изчезват според “усещанията” на политиците.
Следваща статияЛюбомир Каримански: Всички държави в Европа се готвят за бежанска вълна, ние също трябва да имаме готовност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук