Начало НОВИНИ Според ООН талибаните се опитват да заловят афганистанците, които са сътрудничили на...

Според ООН талибаните се опитват да заловят афганистанците, които са сътрудничили на САЩ

0

Поверителен документ на ООН предупреждава, че талибаните търсят хора, които са работили със САЩ и НАТО в Афганистан. Текстът предупреждава за „ изтезания и екзекуции “ срещу тях, въпреки че въстаниците казаха, че няма да си отмъщават.

Докладът, консултиран от AFP, посочва, че има „приоритетни списъци“ на лица, които искат да бъдат арестувани, а най -застрашени са тези, които са работили в афганистанската армия, полиция и разузнавателни звена.

Освен това той отбелязва, че се извършват „целенасочени посещения от врата до врата“, за да се намерят загрижени лица и да бъдат арестувани заедно със семействата им.

„Те са насочени към семействата на тези, които отказват да се предадат, и преследват и наказват семействата си „според ислямския закон“. Разкрито пред AFP от Кристиан Нелеман, директор на Норвежкия център за глобални анализи, организация, която осигурява разузнавателна работа за агенциите на ООН.

В доклада се отбелязва също, че бойците бързо набират нови информатори, за да си сътрудничат с тях и новия режим, като същевременно разширяват списъка си с цели.

Дни след като талибаните превзеха Кабул, те казаха, че ще има обща амнистия за всички, които работят за афганистанското правителство. Населението обаче не е забравило, че когато са били на власт (1996-2001) са налагали нечовешки наказания и екзекуции.

Предишна статияПротестиращите се противопоставиха на талибаните, като развяха знамето на Афганистан в Деня на независимостта
Следваща статияГЕРБ-СДС иска връщане на хартиените бюлетини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук