Начало НОВИНИ Три европейски сили осъждат Иран за „сериозно нарушение“ на ядреното споразумение

Три европейски сили осъждат Иран за „сериозно нарушение“ на ядреното споразумение

0

Доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разкри, че Иран произвежда уранов метал, обогатен до 20% и е увеличил капацитета си да генерира същия елемент с чистота от 60%. Информацията, разкрита от Рафаел Мариано Гросиха, генерален директор на институцията, е причина за тревога за три важни сили, които смятат, че атомното споразумение е нарушено.

Според Infobae, жалбоподателите са Германия, Обединеното кралство и Франция, които потвърдиха, че подобни събития представляват“Сериозно нарушение на задълженията на Иран по Виенското ядрено споразумение“, защото действията сочат създаването на ядрени оръжия.

За тези три държави ислямската държава няма гражданската нужда да създава такива технологии; иранците обаче твърдят, че създават такъв материал по мирни причини и за развитието на реактивно гориво.

От друга страна, те твърдят, че загрижеността се увеличава, тъй като достъпът на OEIA също е ограничен. Иранците винаги са заявявали, че не възнамеряват да създават атомни оръжия; през последните години обаче те освободиха част от ангажиментите си да ограничат ядрената си програма.

Според гореспоменатите медии, атомното споразумение с иранската държава отслабна след напускането на САЩ по време на правителството на Доналд Тръмп през 2018 г.. Настоящият президент Джо Байдън ще се опита отново да го интегрира. За тази цел в Австрия са проведени поредица от срещи с различни европейски страни.

Предишна статияОТ ДНЕС: Здравните власти въвеждат COVID ограничения
Следваща статияПротестиращите се противопоставиха на талибаните, като развяха знамето на Афганистан в Деня на независимостта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук