Начало НОВИНИ Афганистан: Талибанската дипломация започва с пълна сила

Афганистан: Талибанската дипломация започва с пълна сила

0

Талибаните завършиха войната фаза със завземането на властта на национално ниво в Афганистан. Но в международен план сега идва друг преобладаващ аспект. Въпреки че не са определили властите на новото правителство, те вече предложиха първата си пресконференция и посочиха, че са имали „обмен с няколко държави“.

„Искаме да ни помогнете“, призна говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Китай се застъпва за „приятелски отношения“, по същия начин като Русия, Турция и Иран. Канада, от западната страна, вече изясни, че няма да ги признае.

„Трябва да разчитаме на много важната талибанска дипломация, разположена с нейната делегация в Катар, особено след споразумението със САЩ, спонсорирано от Доналд Тръмп“, каза антропологът Алехандро Лопес Канорея.

Ефективно, в продължение на месеци талибаните създадоха своеобразен дипломатически офис в Катар за изграждане на отношения, преди да доминират в страната им.

Начело на този офис беше молла Абдул Гани Барадар, съосновател на организацията, и един от мъжете, призовани да ръководят новия режим. Оттам той преговаря с американците, преди те да изтеглят войските си.

„Тази нормализация на талибаните като събеседник, която дори остави афганистанското правителство извън преговорите, беше ключова за нормализирането, което Китай или Русия сега извършват“, каза Лопес пред този вестник.

В петък германският канцлер Ангела Меркел призна, че най -добрият вариант е „диалог с талибаните“ по време на среща в Кремъл с руския президент Владимир Путин.

„Талибаните получиха повече подкрепа, отколкото бихме искали“, каза Меркел, цитирана от агенции.

Лопес уточни, че тази радикална група е управлявала „дълго време там, където са присъствали“ и сега те търсят само „признание, като дават на международната общност образ на умереност“.

„Важно е да се разбере, че това не е само деветдневната градска кампания. Когато медийният фокус не беше там, вече преброявахме един по един всички селски райони, които поеха от месеци. Така де факто те управляват ”, подчерта Лопес.

По време на срещата им в Москва Путин настоя за необходимостта от зачитане на необходимостта да не се намесва във външните работи. Той твърди, че „никога“ този тип експеримент не е бил успешен и дори споменава съветското нашествие в Афганистан.

„Движението на талибаните днес контролира практически цялата територия на страната, включително и столицата. Това е реалността“, каза той.

В този смисъл Лопес подчерта, че за разлика от 90 -те години, сега „те контролират райони, където никога не са били установени, като северната част на страната и шиитските райони в центъра“.

„Те контролират практически цялата страна, само с един подходящ източник на съпротива: долината Панджшир. Те са много по -силни от тогава и превземането на 33/34 провинциални столици само за девет дни е друг пример“, добави той.

Американският президент Джо Байдън обяви, че следващата седмица ще има „специална среща“ на Г -7 за Афганистан за координиране на „единен подход“.

Предишна статияМанолова: 10 топлофикации на Ковачки са получили 43,842 млн. лв. от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“
Следваща статияПоловината от децата в света са изложени на риск поради изменението на климата, според УНИЦЕФ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук