Начало НОВИНИ Половината от децата в света са изложени на риск поради изменението на...

Половината от децата в света са изложени на риск поради изменението на климата, според УНИЦЕФ

0

Според първия Индекс на климатичния риск в детска възраст (CRI), проведен от Unicef, децата на централноафриканската република, Чад и Нигерия, те са сред най-уязвимите поради въздействието на изменението на климата.

Докладът, озаглавен „Климатичната криза е криза на правата на детето: представяне на индекса на риска за климата в детството“, разкрива, че 1 милиард непълнолетни (почти половината от 2,2 милиарда в света) живеят в 33 държави с висок риск от изменението на климата.

Децата в тези страни са изправени пред смъртоносна комбинация от множество – и често припокриващи се – кризи, които биха могли да подкопаят напредъка в развитието и да увеличат пропуските в основните детски услуги, като здравеопазване, канализация, вода и защита.

Изследването е първото по рода си с подход, фокусиран върху тази популация, засегната от нарастващите ефекти на изменението на климата и която, парадоксално, е невидима. По този начин те възнамеряват да детайлизират къде са най -засегнатите и по какви начини са и ще бъдат уязвими.

Констатациите на доклада показват, че възрастовата група на бебетата ще бъде силно изложена на брегови наводнения (240 милиона), речни наводнения (330 милиона), циклони (400 милиона), зоонозни заболявания (600 милиона), замърсяване с олово (815 милиона), топлина вълни (820 милиона), недостиг на вода (920 милиона) и замърсяване на въздуха (1 000 милиона).

Те уверяват, че тези цифри, ще се влоши с ускоряването на последиците от изменението на климата.

Хенриета Фор, изпълнителен директор на Unicef, заявява: „Климатът и екологичните сътресенияте подкопават всички права на децата, от достъпа им до чист въздух, храна и питейна вода до правото им на образование, до жилища, да бъдат защитени от експлоатация (…) Животът на почти всички от тях ще бъде засегнат ”.

По същия начин други разкриващи заключения предполагат това един на всеки три непълнолетни по света живее в райони, където тези екологични сътресения се припокриват. Докато един на всеки седем живее в райони с поне пет големи кризи.

Също така беше подчертано разминаването между мястото, където се генерират емисии на парникови газове, и където децата страдат от най -значимите въздействия върху климата. 33 -те държави с „изключително висок риск“ заедно излъчват само 9% от емисиите на CO2 в световен мащаб, докато от 10 -те държави, които заедно излъчват почти 70%, само една от тях е с „изключително висок риск“.

Докладът беше представен този петък, 20 август.

Предишна статияАфганистан: Талибанската дипломация започва с пълна сила
Следваща статияИспания: 39 африкански мигранти загинаха при преминаването на Атлантическия океан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук