Начало НОВИНИ Япония обявява изпращането на военни самолети за евакуация на афганистанците, избягали от...

Япония обявява изпращането на военни самолети за евакуация на афганистанците, избягали от Кабул

0

Правителството на Япония обяви този понеделник, 23 август, че ще изпрати самолети на Силите за самоотбрана, в размирния Афганистан за евакуация.

12 членове на японската дипломатическа делегация в Кабул бяха евакуирани миналата седмица в Истанбул – където те инсталираха временен офис – на борда на военен самолет от трета страна, но сега азиатската страна ще изпрати свой собствен самолет, за да участва в евакуацията на още хора.

„Ще изпратим тактически транспортен самолет С-130 бързо и безопасно за да евакуираме тези хора, които искат да напуснат страната“, заяви японският изпълнителен министър Кацунобу на ежедневната си пресконференция.

Япония работи „като дава приоритет на безопасността на японците, които са там, както и на местните работници, които са останали в посолството и в офиса на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA)“, в сътрудничество с държавите членки и други страни, каза Като.

Членове на външното и отбранителното министерство заминаха за Афганистан в неделя, за да проучат ситуацията на територията и предварително планиране, съобщи обществената телевизия NHK, след като дипломати и техните семейства, както и служители в международни организации, поискаха помощ, за да се измъкнат.

Като избягва да дава подробности за броя на хората, които се очаква да бъдат евакуирани, предвид чувствителния характер на операцията, източници от отбраната казаха на NHK, че може да са повече от 500.

Ситуацията в Афганистан се влоши от началото на август с настъплението на политико-полувоенната групировка Талибан, която превзема столицата след бягството на президента Ашраф Гани, връщайки контрола след 20-годишна война и американския надзор.

Няколко държави изпращат военни самолети за евакуация на граждани и афганистанциот летището в Кабул, където всички търговски полети са преустановени и до където хиляди хора се движат, за да се опитат да избягат.

Групата на седемте (G7), от която Япония е част, свика среща утре, 24 август, за да обсъди ситуацията в Афганистан и изпращането на хуманитарна помощ.

Предишна статияДве катастрофи затрудниха движението по магистрала „Тракия” в посока София
Следваща статияСеверен поток 2: Русия не трябва да използва газопровода като оръжие, казва Меркел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук