Начало БЪЛГАРИЯ Бабикян: Изборите не са инструментът, който ще свърши работа

Бабикян: Изборите не са инструментът, който ще свърши работа

0
”Мисля, че едни разговори повече е по-добре, отколкото мълчанието и опозиционните престрелки”. Това коментира Арман Бабикян от ”Изправи се БГ! Ние идваме!” в студиото на ”Денят започва”.

„Не става дума, че някой нещо е спестил, а става дума, че трябва да се намери работещ вариант, така че всяко ново хрумване, всяко предложение, всяка стъпка може да се окаже полезна“, допълни той.

Арман Бабикян заяви, че съставянето на кабинет е отговорност на партията победител и че разговори без „Има такъв народ“ са невъзможни. Каза, че са имали съвпадения по политики, но след това всички партии е трябвало да се съобразяват с предложения от ИТН кабинет.

„Така не се прави кабинет, когато нямаш пълно мнозинство, самостоятелно. Никъде по света не се прави така“, каза Бабикян.

По думите му от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са обявили подкрепа за правителство на малцинството, защото никой не е пожелал собствено представителство в това правителство, а от ИТН не са желаели други участници управлението и са направили крачка назад.

„Сякаш поисквайки министерски пост, всички го смятат за част от власт, а не за част от отговорност. Тази крачка беше направена от всички други партии“, заяви Бабикян.
Той обясни, че партиите е трябвало да водят преговори по сектори и да излъчат състав. Според него всички са били достатъчно критични, а ключът за коалицията е бил в партиите на протеста и БСП.

„Би трябвало някой да е разбрал, че изборите в случая не са инструментът, който ще свърши работа. Не са инструментът, който ще накара лидерите да се държат като възрастни хора, а не като малки деца. Трябва вътрешнопарламентарна дипломация, за да се стигне до изход“

По думите му всички знаят, че президентът дава мандата и че никой не се меси нарочно в работата му. Според него очевидно е нужен диалог и партиите ще трябва да се съгласяват с неща, които не искат за сметка на други.

„Те са достатъчно разумни. Ако не направят тази крачка, означава, че не политическото малоумие ги е тласнало в тази посока, а други мотиви“, заяви Арман Бабикян.

Той заяви, че на масата на преговори ще обсъждат личности, но първо трябва да се знае кой ще бъде мандатоносителят, какъв ще е форматът на срещата, какви ще са целите на парламента и колко ще просъществува той

„Някой реши, че е много важно да се премести зимата, да се прескочи ковид кризата, да се посрещне мигрантската вълна и високите цени на енергоносителите и да се стигне до пролетта, смятайки, че нови избори през пролетта ще отпушат системата. Не съм сигурен, че това е така, но все пак е някакво временно решение на кризата“, обясни Бабикян.

Предишна статияГ-7 обсъждат извънредно кризата в Афганистан
Следваща статияПартии започнаха да наддават – Нинова срещу Митева за премиер

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук