Начало НОВИНИ Д-р Аспарух Илиев: Имунитетът след изкаран COVID-19 категорично не е по-добър от...

Д-р Аспарух Илиев: Имунитетът след изкаран COVID-19 категорично не е по-добър от ваксиналния

0

„Големият проблем в България е ниският процент ваксинирани. При сходни числа на нови инфекции в Швейцария има по 1-2 починали дневно. В България за последните дни те са средно 30. Заболяването няма да спре, а в даден момент системата ще се претовари. Това са опасенията ми”. Това заяви в ефира на NOVA д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

„В даден вариант ще се стигне до ситуация, в която ще има много болни. Важно е държавата да се намеси по-рано”, добавя той.

„Имунитетът след изкаран COVID-19 категорично не е по-добър от ваксинален. Има ново проучване по темата. Средният имунитет при всички познати коронавируси продължава между 6 и 12 месеца. Преболедуването обаче крие големи рискове”, обясни д-р Илиев.

Той добавя, че усложненията след вируса могат да продължат месеци наред.

„Никога не е късно да се ваксинираме. Данните от Индия и други държави показват, че безсимптомните преносители са в пъти по-малко от очакваните. Третите дози идват. Слагането на такива дози е правило при ваксините, а не нещо нетипично. Едно прясно ваксиниране осигурява много добър имунитет за период около година”, каза още специалистът.

Източник: NOVA

Предишна статия1891 са новите случаи на коронавирус у нас
Следваща статияГ-7 обсъждат извънредно кризата в Афганистан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук