Начало НОВИНИ Алжир прекъсва дипломатическите си отношения с Мароко

Алжир прекъсва дипломатическите си отношения с Мароко

0

Алжир обяви този вторник, 24 август, че прекъсва дипломатическите си отношения с Мароко в резултат на „враждебните действия“ на съседа си, след месеци на напрежение между тези две държави от Магреб.

„Алжир реши да прекъсне дипломатическите отношения с кралство Мароко от днес”, заяви алжирският министър на външните работи Рамтан Ламамра на пресконференция.

Министърът обвини Рабат в извършване на „враждебни действия срещу Алжир“.

„Мароканските служби за сигурност и пропагандата водят гнусна война срещу Алжир, неговия народ и неговите лидери, разпространявайки слухове и разпространявайки злонамерена и подстрекателска информация“, каза той.

Алжирският служител оплака поведението на Мароко, което доведе „до конфликт, а не до интеграция в региона“ на Магреб.

В момента Рабат не коментира съобщението на Алжир.

В края на юли кралят на Мароко Мохамед VI изрази съжаление за „напрежението“ с Алжир и покани алжирския президент Абделмаджид Тебун да „работи в унисон за развитието на отношенията“ между двете страни.

Отношенията между Алжир и неговия марокански съсед се влошават, особено в резултат на трънливия въпрос за Западна Сахара.

Нормализирането на дипломатическите отношения между Мароко и Израел – в замяна на признаването от САЩ на мароканския „суверенитет“ над тази територия – подхрани напрежението с Алжир, който осъди „чужди маневри“, за да го дестабилизира.

Алжирските власти също не харесаха изявленията на израелския шеф на дипломацията Яир Лапид, който при официално посещение в Казабланка на 12 август изрази „загрижеността си за ролята на Алжир в региона, сближаването му с Иран и кампанията, която проведе против приемането на Израел като член -наблюдател на Африканския съюз (АС) ”.

Дипломатическите отношения между двете държави преди това бяха прекъснати за първи път, когато на 7 март 1976 г. Рабат ги преустанови след признаването от Алжир на Арабската демократична република Сахара (САДР), самопровъзгласено от независимите представители на фронта. 

През юли Алжир се обади на посланика си в Рабат за „консултации с незабавен ефект“ след „отклонението на мароканското дипломатическо представителство в Ню Йорк, което разпространи официална нота (…), в която Мароко„ публично и изрично подкрепи предполагаемо право за самоопределяне на хората от Кабил “, обясни алжирското министерство на външните работи.

„Мароканската провокация достигна своята кулминация, когато марокански делегат в ООН призова за независимост на хората от региона Кабилия“, добави Ламамра във вторник, инициатива, която той нарече „опасна и безотговорна“.

Това е червена линия за Алжир, която напълно се противопоставя на всякакви стремежи за независимост в Кабилия, берберски регион в североизточната част на Алжир.

След това мароканската дипломация изрази подкрепата си за сепаратизма на Кабилия в отговор на алжирската подкрепа за сахарските независими от полисариото, с което Мароко се бори.

Миналата сряда Алжир вече обвини Мароко в „враждебни действия“ и реши да „преразгледа“ отношенията и „да засили“ контрола за сигурност на западните граници. Границата между двете страни е официално затворена от 16 август 1994 г.

Тези съобщения дойдоха след извънредно заседание на Алжирския съвет за висока сигурност, фокусирано върху опустошителните пожари, предизвикали най -малко 90 смъртни случая в северната част на страната, за които обвиняват Мароко, че е замесен.

Предишна статияМая Манолова: Третият мандат да се разглежда като втори опит за първия мандат
Следваща статияБлизо 2000 са новозаразените с коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук