Начало НОВИНИ София въвежда почасови билети за градския транспорт

София въвежда почасови билети за градския транспорт

0

Столичната община планира да пусне два нови вида билети в градския транспорт – за време, които да пенсионират класическия хартиен билет.  Това съобщи за „Сега“ Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ. Той оглавява комитета за наблюдение на новата тикет система в София, създаден с решение на общинския съвет с цел да изработи нова тарифна политика на публичния транспорт в града.

„На първото му заседание представителите на почти всички политически групи се обединихме около принципа, че пътуването в София трябва да е ориентирано към таксуване за време. И ако се пуснат билети за време, логиката е те да пенсионират хартиения билет, който е наследство още от социализма. Отдавна се говори, че не е справедливо да се плаща една и съща цена – в момента 1.60 лв., независимо дали пътуваш за една спирка или за разстояние от 30 километра, колкото например е пробегът на автобусите до Плана. Целта на тази замяна ще е да се дадат повече възможности и да се осигури по-лесен достъп на софиянци и на гостите на столицата до градския транспорт“, коментира Зарков,  общинарят от ГЕРБ. Той подчерта, че нищо около промяната във вида и тарифите на превозните документи в София не е окончателно решено и че доклад по темата ще бъде внесен през есента. Пускането на новите билети пък може да се очаква догодина.

Един от проблемите пред замяната е, че разписанията на градските линии не са синхронизирани и често на хората им се налага да чакат по 20-30 минути, за да се качат на автобус, трамвай или тролейбус. По сходен начин са свързани и трите линии на метрото – при тях чакането често е по-дълго от самото пътуване. Въпреки това Столичната община е решена да въведе новата форма на таксуване, преди да преразгледа разписанията и маршрутите на превозните средства.

Засега обсъжданите варианти са за два превозни документа за време – по-кратковременен, с който ще може да се сменят превозни средства в интервал от 25-30 минути, и по-дълъг, чиято валидност ще е 60-70 минути, поясни Зарков. „Искам ясно да заявя, че интервал от 30 минути не означава, че билетът ще може да се ползва само половин час. Означава, че в този отрязък от време билетът ще може да се валидира в различни превозни средства. Ако ти валидираш билета на 26-ата минута в автобуса например за Нови Искър, самото пътуване би могло да трае още два пъти по толкова“, коментира общинският съветник. Според него краткотрайният билет ще се ползва от хора, които ползват довеждащ транспорт до линиите на метрото. 

Зарков твърди, че работната група още не е коментирала цени на новите билети. „Предложението трябва да дойде от Центъра за градска мобилност и от други специалисти, които в момента разглеждат данните от новата тикет система в София. Нашата задача ще е да направим тази цена достатъчно достъпна, за да бъде атрактивна за пътниците. В същото време трябва да търсим и необходимия баланс, който да гарантира доброто функциониране на транспортната услуга в София, заяви общинският съветник от ГЕРБ. 

ПРЕДИСТОРИЯ

Електронната тикет система в София заработи през май в наземния градски транспорт – автобусите, тролеите и трамваите. За въвеждането й столичани чакаха 17 години. и бяха похарчени над 90 млн. лв. Въпреки това на старта й стана ясно, че новата система не е напълно готова. В метрото например пътниците още не могат да се самотаксуват, плащайки с кредитна или с дебитна карта. Според предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова тикет системата трябваше да е готова най-късно на 1 януари 2021 г. Според Зафир Зарков е въпрос на няколко седмици системата да заработи пълноценно и в метрото. 

Предишна статияCOVID-19: 1601 са новите случаи на коронавирус у нас
Следваща статияИдва нов играч на политическата сцена около Кирил Петков и Асен Василев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук