Начало НОВИНИ Гълъб Донев: Отбелязваме историческо ниска безработица

Гълъб Донев: Отбелязваме историческо ниска безработица

0

550 лева ще е средната пенсия, като средно увеличението на човек ще е около 64 лева. Това каза пред Нова тв социалният министър Гълъб Донев.

1132 000 на месец ще получават около 50 лева, като увеличението ще засегне предимно хората със средни и високи пенсии. 954 хиляди души ще получат 50 лева от увеличението, като има предвидено доплащане за пенсионерите, които са под линията. 13.3% е увеличението на минималната пенсия, 14% е увеличението на социалната пенсия за старост

Прието бе предложението на служебното правителство за увеличението на пенсиите – 340 лв. да е минималната, а 170 лв. за старост.

Няма откъде да се намерят по 120 лева за пенсиите, както предлагат различни политически групи в парламента, категоричен бе Донев.

Това, че предложението за увеличаване на пенсиите идва от служебното правителство, не би трябвало да срещне пречки при приемането на нормативните актове – всички показатели, заложени в годишните бюджети, се приемат от НС.

Към момента така, както са приети законите за бюджета на ДОО и държавния бюджет, няма откъде да се намерят средствата по друг начин.

Относно премахването на тавана на пенсиите, Донев коментира, че когато се започне плавно покачване на максималния осигурителен доход така, че да се осигуряват хората на реални заплати, е възможно да се премахне тавана. Твърдо, обаче, трябва да се върви към премахването на ограничението за тавана на пенсиите с промяна на максималния осигурителен доход. Правени са и правим различни разчети – 3.200-3.600 лева да е максималният осигурителен доход, но това тепърва трябва да се коментира.

Майчинските за втората година, ограничени сега на 340 лв., предстои да бъде обсъдено, и да се направят необходимите разчети.

Минималната работна заплата в момента е 650 лв,. и така, както е заложена за следващия период догодина, не би трябвало да се промени. Ако има съществени промени в икономиката, тогава може да се мисли в тази посока, допълни социалният министър.

Относно енергийните помощи, НС прие на първо четене промените в бюджета, където са заложени близо 86 милиона за енергийни помощи. Има увеличение на ползвателите на тази помощ – 333 хиляди души, увеличението е с 20% за миналата година, а и токът отбеляза немалък ръст – от 1 до 15 септември ще бъдат изплатени помощите, които са в размер на 523 лв.

Мярката 60/40 продължава и към този момент, има 400 милиона лева, предвидени в актуализацията на бюджета. Около 2000 работодатели се възползват всеки месец, като запазват около 70 хиляди работни места.

4.91% е безработицата сега, – историческо ниски нива е това. Преобладаващата част от заетостта е в сектора на услугите, индустрията, преработващата промишленост и селско и горско стопанство.

Не бих се включил в следващо правителство, защото никой не ме е търсил за разговори. Много зависи от приоритетите и политиката на следващото правителство, завърши Донев./

БГНЕС

Предишна статияБСП: Кабинет на всяка цена, както поиска Слави Трифонов, означава кабинет с ДПС и ГЕРБ
Следваща статияРусия глоби две активистки за протести в подкрепа на афганистанските жени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук