Начало НОВИНИ Неравенството в достъпа до ваксини е „неприемлива ситуация“, според ООН

Неравенството в достъпа до ваксини е „неприемлива ситуация“, според ООН

0

Няколко агенции на ООН предупредиха, че неравнопоставеността на ваксините причинява „опасно разминаване“ в процента на преживяемост срещу COVID-19 и се оплакаха, че по-малко от 2% от възрастните са напълно имунизирани в повечето страни с ниски доходи, в сравнение с 50% от страните с високи доходи.

Ръководителите на Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка, Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО) се срещнаха този петък с ръководителите на Африканския фонд за придобиване на ваксини (AVAT), Африка CDC, Gavi и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) да решат този въпрос в рамките на многостранната работна група за разширяване на инструментите за COVID-19.

Така лидерите на агенциите на ООН посочиха в изявление, че страните с ниски доходи, повечето от които са в Африка, „просто нямат достъп до достатъчно ваксини, за да отговорят дори на глобалните цели за покритие от 10% във всички страни до септември и 40% до края на 2021 г., много по -малко целта на Африканския съюз (АС) от 70% през 2022 г.“.

В този смисъл те предупредиха за „опасното разминаване“ в процентите на оцеляване на COVID-19 и в световната икономика, които те описват като „неприемлива ситуация“.

„Ефективното преодоляване на този остър недостиг на ваксини в страните с ниски и по-ниски средни доходи и пълното разрешаване на AVAT и Covax изисква спешно сътрудничество от производителите на ваксини, страните производители и страните, които вече са постигнали високи нива на инокулация“.

В същото време те изискват от производителите да „приоритизират“ и „незабавно да спазват“ договорите си, като същевременно призовават държавите, които са поели ангажимент да споделят дози, за да „изпълнят спешно обещанията си“.

„Призоваваме за премахване на ограниченията за износ и всяка друга търговска бариера за ваксините и доставките, свързани с тяхното производство.“

Предишна статияРусия глоби две активистки за протести в подкрепа на афганистанските жени
Следваща статияБорисов: Сега те искат да минем половин милиард за избори, да объркат народа три седмици поред, само и само да спечели Радев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук